Az erős keresztény közösségek képesek hatni az egész társadalomra

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi napján a bíboros kiemelte: a kereszténység megélése elsősorban a hívő keresztény emberek és közösségek feladata, és ha elég erősek, a meggyőződésük hat az egész társadalom működésére.  

Budapest, 2022. június 6.
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) szentmisét celebrál pünkösdhétfõn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén 2022. június 6-án.
MTI/Bruzák Noémi

Úgy fogalmazott: Ez a felelősségünk is, hiszen nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény, vagy „úgy lesz körülöttünk keresztény a világ, hogy mi nem teszünk ezért semmit”.  

A társadalmi hatás tehát fontos, de mindig belülről kell fakadnia – hangsúlyozta, hozzátéve, ha a keresztények képesek olyan közösséget alkotni egymással, amelyre felfigyel a világ, az tanúságtétel a hitükről.

Budapest, 2022. június 6.
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) érkezik a szentmisére pünkösdhétfõn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén 2022. június 6-án.
MTI/Bruzák Noémi

Erdő Péter a családi napon a főegyházmegye papságával közösen bemutatott szentmisén szólt arról is: a máriaremetei kegyhelyen 1994-ben tarották meg először a karizmák ünnepét. A rendszerváltozás, az egyházmegye határainak 1993-as módosítása után „számot kellett vetni a helyzetünkkel”. Akkor rádöbbentünk, hogy milyen gazdag valóság főegyházmegyénk hívő közösségének élete.  

Azóta évről évre minden pünkösdhétfőn megjelennek és bemutatkoznak Máriaremetén az egyházmegyében működő közösségek, mozgalmak, katolikus intézmények és hivatások, a papság és a szerzetesség – tette hozzá.

„Mindannyian a boldogságot keressük és ezt akarjuk sugározni magunk körül a világban” – mondta Erdő Péter.

A bíboros a mise előtti beszélgetésen a 2023 októberében záruló, egyházmegyei szinten és földrészenként is megtartott, az egyházról szóló szinódusról szólva rámutatott: a szinodális folyamat azt is jelenti, hogy “az egyház olyan közösség, nép, amely együtt járja a történelem útját”.

Erdő Pétert kérdezték a 2021 szeptemberben Budapesten tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hosszú távú hatásairól is. A bíboros értékelése szerint a kongresszus megerősítette a „katolikus hitünkbe és közösségünkbe vetett bizalmat”. Fontos nemcsak tudni, hanem meg is élni azt, hogy „sokan vagyunk” – mondta, hozzátéve, ez a tapasztalat megerősíti a katolikus intézmények, iskolák identitását is.

Megjegyezte: a kongresszus és az ott elhangzó sokféle stílusú zene elindította a magyar egyház zenei megújulását.

Budapest, 2022. június 6.
Résztvevõk Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által celebrált szentmisén pünkösdhétfõn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén 2022. június 6-án.
MTI/Bruzák Noémi

Erdő Péter kitért arra is: ősszel hálaadó nemzeti zarándoklatot tartanak Fatimába, hiszen a NEK-et előzetesen felajánlották a fatimai Szűzanyának, és most „illik visszamenni megköszönni”.  

Elmondta, jövő tavaszra ismét meghívták Ferenc pápát Magyarországra a püspöki karral. Meglátjuk, mi lesz a válasza, de mi készülünk és várjuk – tette hozzá Erdő Péter.

(MTI)
A képek forrása: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre