Végre egy szakácskönyv, ami a húsimádókra és a klímára is gondol!

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változtott az, hogy mi is a jó szakácskönyv ismérve. Mára nem elég finom, házias ételeket letenni az asztalra, és az sem kizárólagos elvárás, hogy a család minden egyes tagja számára hívogató és ízletes legyen a tányér tartalma. Finom, laktató, de egyben egészséges ételekre vágyunk, amelyek egészségünket és a bolygót is kímélik. Ám néha úgy tűnik, mindezek kivitelezése egyszerre valójában lehetetlen. Vagy mégsem? „Annuskám" most megmutatja, hogyan főzhetünk a családnak pikk-pakk finom, egészséges és izgalmas fogásokat!

Együnk több zöldséget! – a felszólítás akár egy életmód-magazin vagy egy dietetikus tanácsai közé is beillene, ám most nem erről van szó. Évek óta hallgatjuk, hogy a mindennapi húsevés, amely napjainkban már minden háztartásban bevett gyakorlat – sem a mi egészségünknek nem használ, sem a bolygónkat nem kíméli. A húsfogyasztás azonban annyira beleivódott a hétköznapjainkba, annyira részévé vált a mai magyar konyhaművészetnek, hogy sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy állati eredetű éltelek nélkül is lehet finom és laktató, egyszersmind házias fogásokat készíteni.

Sorra jelennek meg ugyan a könyvesboltok polcain olyan szakácskönyvek, amelyek ennek a tendenciának szeretnének gátat szabni, ám ők sokszor nem gondolnak azokra, akik nem szeretnék teljes mértékben száműzni a konyhájukból mindazt, amit megszoktak, vagy amin felnőttek. Éppen ezért

hiánypótló ez a szakácskönyv, amelynek – bár a zöldségevésre buzdít – az alcíme nem csak vegetáriánusok számára lehet csábító: „Húsevőknek kihagyhatatlan!”

Wichmann Anna alias „Annuskám” évek osztja meg velünk kiváló receptjeit, s tapasztalataival több hazai gasztro-magazin vezetését segítette már. 2019-óta elindított videócsatornáját több, mint százezren követik, s most elérkezettnek látta az időt, hogy csokorba gyűjtse azokat a fogásokat, amelyek kiállták az idő – és családja – szigorú próbáját. Házias és finom étkek ezek, amelyek mégis az egészséges ételek között tarthatóak számon. Mert

attól, hogy valami „mentes”, még nem kell, hogy íztelen legyen, és az sem igaz, hogy a zöldségeket csak főzelékként vagy levesben lehet finoman elkészíteni.

Anna, akinek hitvallása, hogy a főzés egyben gondoskodás, s hogy a konyhaművészet lehet „énidő” annak, aki műveli, látványos, egyben praktikus receptkönyvet készített, amelynek fogásai bátran beilleszthetőek minden olyan mai konyha kínálatába, ahol kisebb gyerekek ízlését is el kell találni, s a húsimádó apuka igényeit is ki kell elégíteni. Izgalmas utazás ez a gasztronómia világában, amely mindenki számára tartogat kellemes meglepetéseket: mert sokszor semmilyen „hókuszpókusz” vagy új alapanyag nem kell ahhoz, hogy új ízeket csempésszünk megszokott hétköznapjainkba. 

Így kínál számunkra könnyen és gyorsan elkészíthető, mégis egészséges alternatívát „Annuskám” olyan fogásokon keresztül, amelyek bárki konyhájában megállják a helyüket. Mert

nem csupán egészséges, de kifejezetten izgalmas élmény felfedezni, hogy milyen fogások léteznek a jól bevált krumpli-rizs kombináción túl, s hogy máshogyan is lehet zöldségeket fogyasztani a hétköznapokban, mint a szendvics mellé paprika és paradicsom formájában.

Néhány olyan alapvető élelmiszer elkészítését is megismerhetjük, amelyet eddig csak boltban vagy cukrászdában vettünk meg, s bizony borsos áron sorakozik a polcokon.

Mert bónuszként több egyedi és finom – nem utolsósorban pedig egészséges – édesség receptje is megtalálható a könyv 50 színes, illatosan gőzölgő és kívánatos receptje között, amelyekről most mi is megtudhatjuk, hogyan varázsolhatjuk könnyen és egyszerűen az asztalunkra. Ha kézbe vesszük és végiglapozzuk ezt az egyedi és eredeti szakácskönyvet, amelynek lapjairól szinte kikandikálnak a finomságok hívogató fotói, garantáltan ki akarjuk majd próbálni még az olyan hajmeresztően hangzó recepteket is, mint a brokkolikenyér vagy a cékla burger! Mert főzni nem csupán izgalmas, de hatalmas sikerélményt is jelent!

 

Az egyik legjobb dolog, ami az eperrel megtörténhet!

Sajttorta, amit még egy másfél évessel is elkészíthetünk

Pogácsa, amit még a húsvéti nyúl is megirigyelne

Címlapkép: Wichmann Anna – Együnk több zöldséget! (Harmat Kiadó, 2022)

Iratkozzon fel hírlevelünkre