Szakít Moszkvával az ukrán ortodox egyház

A moszkvai patriarchátus végleg elvesztette Ukrajnát. Pénteken a volt „Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza” (UOK-MP) tanácsa kimondta „az ukrán ortodox egyház teljes függetlenségét és autonómiáját” – írja a Die Tagespost. Ennek hivatalos okát a lap szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta jelezték. Akkor azt mondták: „Nem értünk egyet Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka álláspontjával az ukrajnai háborúról”. A tanács ismét elítélte a háborút, mint Isten parancsolatainak megszegését.

A német lap cikkében azt írja a Moszkvától való végleges elszakadással Ukrajnában elhárult a legnagyobb akadály a megosztott ortodoxia újraegyesítése elől. A Tanács határozata kimondja: „Isten előtti különleges felelősség tudatában a Tanács mély sajnálatát fejezi ki az ukrán ortodoxia egységének hiánya miatt. A zsinat mély sebnek érzi az egyházszakadás létezését az egyház testében.”  Hozzáteszik, hogy még mindig van remény a párbeszéd folytatására. Ehhez viszont a (az UOK-MP-től elkülönült) autokefális „Ukrajnai Ortodox Egyház” (OKU) képviselőinek „le kellene állítania a templomok elkobzását és az UOK-MP egyházközségeinek erőszakos áthelyezését”. Az is „nyilvánvaló, hogy az OKU hierarchiája kanonikusságának felismeréséhez vissza kell állítani a püspökök apostoli utódlását”.

A Tagespost kitér arra is, hogy az UOC-MP-re a háború kezdete óta óriási nyomás nehezedett: míg vezetője, Kirill moszkvai pátriárka igazolta a háborút és imádkozott a megszálló orosz hadseregért, addig ukrajnai püspökei elítélték ezt a háborút és imádkoztak a haza védelmezőiért. Február 24. óta több mint 400 egyházközség és az UOK-MP legalább 120 papja hagyta el ezt az egyházat és csatlakozott a versengő OKU-hoz.

Papok százai követelték Cirill hivatalából történő elmozdítását. Az 53 egyházmegye közül 21 már nem nevezi meg a moszkvai pátriárkát a liturgikus imában.

A lap szerint az ukránok határozott kiválása súlyos csapás az orosz ortodoxia számára, mivel a Moszkvai Patriarchátus összes plébániájának mintegy harmada Ukrajnában található. A cikkben hivatkoznak az orosz ortodox egyház médiáért felelős vezetőjére, Vladimir R. Legoyda-ra, aki előző péntek késő este Moszkvában annyit mondott, hogy nem reagálnak azokra az információkra, amelyek csak az internetről ismertek. Felidézik, hogy Legoyda szerint az ukrán ortodox egyház jelenleg „különböző oldalak nyomása alatt áll: a hatóságok, a szakadárok, a közvélemény egy részének nacionalista beállítottságú képviselői és a média részéről”.

„Külső erők megpróbálják lerombolni az orosz ortodox egyház egységét”

– mondta Legoyda.

(Forrás: Die Tagespost)

Címlapkép: Oleg Varov/MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre