Potápi: Lélekben minden magyar együtt ünnepel

Ha a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok nem is vehetnek részt mindannyian személyesen a csíksomlyói pünkösdi búcsún, lélekben mind együtt ünnepelnek a zarándokokkal a magyarság megmaradásának ünnepén – hangoztatta Potápi Árpád János péntek este Csíksomlyón, a pünkösdi lovas zarándoklat résztvevőinek fogadására rendezett ünnepségen.

A lovas zarándoklaton részt vevő nemzetpolitikai államtitkár az utóbbi évek legfontosabb eredményei közé sorolta a nemzeti összetartozás tudatának megerősítését.

„A legfontosabb az, hogy a nemzeti összetartozás érzését, a magyarság élményét, a hazaszeretet élményét meg tudtuk erősíteni gyermekeinkben, fiataljainkban, magyar közösségeinkben, Magyarországon, a Kárpát-medence régióiban és a diaszpórában egyaránt”

– mondta Potápi Árpád János.

Az államtitkár azzal a 211 huszár hagyományőrzővel és lovas zarándokkal együtt érkezett a szombati pünkösdi búcsú helyszínéül szolgáló csíksomlyói hegynyeregbe, akik a Székelyföld különböző útvonalait bejárva összegyűjtötték és eljuttatták Csíksomlyóra az útba eső közösségek szalagra írt imáit. Rámutatott: nemcsak az oltár mellé helyezett, botra feltűzött üzeneteket hozták el Csíksomlyóra. A Nemzetpolitikai Államtitkársághoz a világ minden tájáról, Kanadától Ausztráliáig, Argentínától a skandináv térségig mindenhonnan jöttek üzenetek. Csakúgy mint magyarországi és erdélyi településekről. Potápi Árpád János elmondta: az összegyűjtött üzenetek alapvető mottója a csíksomlyói búcsú idei jelmondata a Pax et Bonum – a Béke és Jóság, illetve a biztonság volt.

„Mindannyian azt szeretnénk, hogyha nemzetünk minden tagja, a gyermekeink, fiataljaink és időseink egyaránt a következő időszakot, a következő évet is békében élhetnék le. Békét kívánunk Kárpátaljának, békét kívánunk Ukrajnának, szolidaritásunkról biztosítjuk a kárpátaljai magyarságot és minden ukrajnai nemzet fiát”

– zárta köszöntőjét a nemzetpolitikai államtitkár.

Péntek este a csíksomlyói Fodor-háznál felállított Székely Hadosztály-emlékműnél rendeztek megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A péntek délután kezdődött hagyományos őrségállás szombat reggel 8 óráig tart. A szervezők szerint ez idő alatt bárki elhelyezheti mécsesét, virágját, és fejet hajthat a hősök emléke előtt. Június 4-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton tartják a Csíksomlyói búcsút és zarándoklatot. Az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseménye idén egybeesik a nemzeti összetartozás napjával.

(MTI)

Címlapkép: Forrás: Potápi Árpád János/Facebook

A csíksomlyói búcsú

Iratkozzon fel hírlevelünkre