Hoppál Péter: Kulturális akadálymentesítésre van szükség

Baranya megye négy falujában rendezik meg az ormánsági VII. Bőköz Fesztivált július 7. és 10. között. Az ingyenes összművészeti rendezvénynek Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont ad otthont.

Az esemény sajtótájékoztatóján Pataki András fesztiváligazgató elmondta, hogy szükség van a helyi kulturális és gazdasági értékek bemutatására, azokra a közösségformáló, társadalomépítő eseményekre, amelyek ma kevésbé vannak jelen életünkben. Élő és újraélesztett hagyományok megidézésére törekednek a Bőköz Fesztiválon – mondta az igazgató.

Hoppál Péter és Szikora Róbert. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Hoppál Péter kulturális államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az 1950-es évek kitelepítései után úgy nézett ki, hogy az Ormánságnak megadják a kegyelemdöfést, azonban nem így történt. Ma Csipkerózsika álmából ébredezik a térség – mondta az államtitkár.

Kiemelte, hogy a kulturális akadálymentesítés minden magyarnak fontos, ennek egyik jelentős eseménye a Bőköz-fesztivál. Hozzátette:

A kultúra által – mint eszközrendszer által – gyarapítani lehet az emberi és közösségi identitást.

Az elmúlt évek bizonyították, hogy jól döntöttek, mert az ormánsági falvak ötletekkel, tervekkel álltak elő. Ma már nem csak a néprajzkutatók, hanem a helyiek is felismerik és büszkék azokat az értékekre, amelyeket magukban hordoznak – mondta Hoppál Péter, majd végezetül megjegyezte, hogy az ormánsági identitás nagyon gazdag, ami fontos kincs az egész magyarság számára.

A Bőköz Fesztivál hetedszerre is várja látogatóit

A kulturális alapellátást szolgáló Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram keretében rendezik meg Baranya megye négy falujában az ormánsági VII. Bőköz Fesztivált július 7. és 10. között. Az ingyenes összművészeti rendezvénynek Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi, valamint Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont ad otthont.

A zene, az irodalom, a színház, a folklór, az alkotó- és képzőművészet területén előadásokkal, kiállításokkal, bemutatókkal, színes programokkal, műfaji sokszínűséggel várják a nézőket harminchét helyszínen.

Szikora Róbert az R-Go együttes vezetője a sajtótájékoztatón. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A mintaprogrammal összefogva a térségi településfejlesztő projektek valósulnak meg a fenti településeken. A falvak egységes stratégiával építik tovább a jövőjüket. Az itt élők hagyományainak megőrzéséhez hozzátartozik a Bőköz Fesztivál közösségteremtő ereje is.

A kémesi nagyszínpadon fellép a Rátonyi Róbert Jazz Duó, Dolhai Attila, Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble, Szarka Gyula, Savanyu Gergely és Kisfaludy Zsófia, a Grappa Jazz, Migovics Zoltán, Boegán Péter, T – Horváth József, valamint a Nihil Chips zenekar. A katolikus templomban Bogányi Gergely az általa fejlesztett zongorát mutatja be Varga Gábor dzsesszzenésszel együtt.

Tamási Áron székely író születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve, az író életműve előtt tisztelegve látható a településen az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Szarka Gyula zenéjével. Újdonságként idén megrendezik a Kémesről elszármazottak találkozóját. A fesztiválon bemutatják Zsuffa Tünde Az ég tartja a Földet című könyvét, amelyből nemrég musical is készült.

A szaporcai Hétöles Tó színpadon fellép a 40 éves jubileumát ünneplő R-GO együttes. Látható a Csókkirály koncert-show, amely neves szólistákkal a magyar rock and roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós előtt tiszteleg. Mindemellett érkezik a Ferinek Nem Mindegy formáció is. Az Eperfa Tájházban zenei, táncos és kézműves hagyományok elevenednek meg. Idén a településen rendezik meg az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a fesztivál alatt.

Tésenfán Pál Zsolti Kultúrkertjében Horányi Juli lép fel, majd őt követi Szabó Ádám Triója és a Pendelyes Táncegyüttes. Koncertet tart Varga Miklós. A fesztivál alatt nyílik meg Kornis Péter fotókiállítása, illetve önálló estjével fellép Horányi László színművész is.

Drávacsehiben a Levendula Szárító Színpadon a Harka Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Flört zenekar, a Continental Show Band, valamint Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely musical műsora tekinthető meg. Érkezik Szarka Gyula gyermekműsora, a Tücsöklakodalom Molnár Anikó és Papp Attila színművészek főszereplésével.

A szervezők szándéka, hogy minden korosztálynak kínáljanak programokat a legkisebbektől, a legnagyobbakig, felnőtteknek, családoknak a minőség és az igényesség jegyében, hogy az Ormánságnak ebben a térségében is tovább tudják őrizni a magyar kulturális értékeket.

 

Andrásfalvy Bertalan a Vasárnapnak: Megmaradásunk a szereteten múlik

Száznál is több ingyenes programmal vár az IpolyFeszt

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre