„Lelki házzá, egyházzá”

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szervezte meg a Debreceni Református Egyházmegye a Debreceni Református Napokat május 26–28-a között – számol be róla a Magyarországi Református Egyház honlapja.  

A Mennybemenetel napjától a konfirmáció vasárnapjáig színes programkínálattal várták az érdeklődőket: szabadtéri dicsőítéssel és istentisztelettel, konfirmandus találkozóval, a Debreceni Református Kollégium öregdiák-találkozójával, egyháztáji vásárral, kerekasztal-beszélgetésekkel, kiállítás megnyitóval, kézműves foglalkozásokkal, és különböző kulturális- és gyermekprogramokkal.

Az Emlékkert kerítésén körbe végig a Debreceni Református Egyházmegye harminckilenc gyülekezetét bemutató molinókat állították ki. A külső szemlélők röviden megismerkedhettek az egyházmegye egy-egy gyülekezetével, hiszen a szervezők nem titkolt célja az volt, hogy nem csak az egyháztagoknak, hanem a többi városlakónak is bemutatkozhassanak.

Hadházi Tamás debreceni esperes a Debreceni Református Napokon. (Forrás: Czeglédi Zsolt/Reformatus.hu)

A Debreceni Református Napokat Hadházi Tamás esperes köszöntötte elsőként:

„Örömünnep ez, hálás lehet a szívünk, hogy sok százan összegyűlhetünk, városi és vidéki gyülekezeteink találkozhatnak, és megismerkedhetnek ezen a történelmi helyen, hisz csak így lehetünk lelki házzá és egyházzá”

– emeli ki. Papp László, Debrecen város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a vallási közösségek társadalmi és városépítő szerepe ma sem kevésbé jelentős, mint százhúsz évvel ezelőtt. Fekete Károly tiszántúli püspök a közösségek egységére és összetartó erejére hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Fekete Károly tiszántúli püspök a Debreceni Református Napokon. (Forrás: Czeglédi Zsolt/Reformatus.hu)

A Debreceni Református Kollégium Levéltárának udvarán kézműves-foglalkozások várták a családokat. Déltájban mintegy hétszázan vettek részt a szabadtéri úrvacsorás istentiszteleten, ahol az egyházmegye tizennyolc lelkipásztora szolgált. Az igei szolgálatot Hadházi Tamás debreceni esperes látta el.

(Forrás: Reformatus.hu)

A címlapkép forrása: Czeglédi Zsolt/Reformatus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre