A vallással szembeni védelem a vallásos emberek védelme helyett

Az Európai Parlament képviselői a május 3-i plenáris ülésen hivatalosan is elfogadták a Kisebbségek hit vagy vallás alapján történő üldözése című jelentést. Bár a szöveg eredeti szándéka a vallási kisebbségek védelme volt, számos módosítás meghiúsította az eredeti szándékot. A szöveget élesen bírálta a katolikus egyház, számos emberi jogi szervezet és keresztény politikusok is – írta a Die Tagespost című német katolikus hetilap május 5-i lapszámában.

A magyar képviselő szerint kiforgatták az eredeti elképzelés szándékait

Hölvényi György, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője sajtóközleményben kommentálta a jelentés megszavazását.

A magyar képviselő azt kifogásolta, hogy a jelentés eredeti szándékát megfordították. Az üldözött vallási kisebbségek védelme helyett azzal vádolták őket, hogy visszaélnek a vallásszabadsággal és a normalitás ellen cselekszenek.

Mint közleményében írja, szerinte az Európai Parlament politikai baloldala arra használta fel a dokumentumot, hogy a vallási vezetőket tegye felelőssé az emberi jogok megsértéséért és a vallással való visszaélésért. A jelentés ugyanis azzal vádolja őket, hogy diszkriminatív intézkedéseket hajtanak végre, aláássák az LMBTIQ-emberek, valamint a nők és lányok jogait, és korlátozzák az oktatáshoz való hozzáférésüket, valamint a szexuális és reproduktív egészséghez való jogukat.

A Püspöki Konferenciák Bizottsága szerint degradálják a vallási jogokat

A Die Tagespost cikkéből megtudhatjuk, hogy az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága a szavazás előtt azt is kifogásolta, hogy

a jelentés a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságot, valamint az élethez való jogot „másodrangú jogként” kezeli.

Az ADF emberi jogi szervezet szerint az eredeti tervezetnek az volt a célja, hogy rávilágítson a keresztényüldözés mértékére világszerte. Az Európai Parlament külügyi bizottsága azonban jelentős változtatásokat eszközölt a szövegben. Azt is kifogásolják, hogy az afrikai és közel-keleti keresztényüldözésről nem esik szó a jelentésben.

A baloldal akarata érvényesül a vallásszabadság leminősítésében

Hölvényi György, az EP kereszténydemokrata képviselője közleményében kritikával illette a szavazás előtti változtatásokat:

„A baloldal nyomást gyakorol az Európai Parlamentre, hogy a vallásszabadságot leminősítsék.”

A képviselő szerint ez az alapvető emberi jogok diszkriminációja és a véleménynyilvánítás szabadságának súlyos megsértése. Szerinte rendkívül sajnálatos, hogy a szavazás során sokan nem vették észre a vallás- és szólásszabadság elleni baloldal csapdáját – olvasható a Die Tagespost című német katolikus lap cikkében.

(Forrás: Die Tagespost)

Hölvényi György: A vallásszabadság joga emberi jog

A címlapképen Hölvényi György európai parlamenti képviselő látható. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre