A „pápa kritikusáról” – magyarul

Hamarosan a könyvesboltok polcain is elérhető lesz Diane Montagna legújabb műve, amelyben Athanasius Schneider püspökkel beszélget. Az atya értékes gondolatai mind korunk problémáira, ideológiai válságaira reflektálnak. A könyv iránymutatás, bátorítás és kegyetlen szembenézés az egyházon belüli erodálódással is.

Magyarországra látogatott Athanasius Schneider püspök abból az alkalomból, hogy megjelenik Diana Montagna újságíróval készített beszélgetéssorozata, Christus Vincit Krisztus győzelme a kor sötétsége felett címen. A május 21-én, a Lurdy Házban megtartott előadásának középpontjában az egyház és az emberiség globális válsága állt, amely egyre jobban áthatja az egész világot, főleg a jóléti társadalmakat.

A kazahsztáni püspök, Athanasius Schneider híres arról, hogy erőteljesen kiáll a hagyományok megőrzése mellett. Nyilatkozatai alapján Schneider püspököt több reformer teológus, többek között Bruno Hünerfeld, a kölni Dóm Rádióban egy interjúban egyenesen a pápa kritikusának nevezte, akinek a szavai olyanok, mintha a Szent X. Piusz Papi Testvérület hallatná ismét a hangját. Őexcellenciája  szombati előadásában hangsúlyozta, hogy könyve leginkább a katolikusok bátorítására, az egyház és a hívők feladatának hangsúlyozására született meg. Korunk válságára reflektálva idézett II. János Pál pápa az 1976-os eucharisztikus kongresszuson, Philadelphiában elmondott beszédéből:

„A legnagyobb történelmi ellenállással állunk szemben, amit az emberiség valaha is megtapasztalt. Nem hiszem, hogy ennek a szélesebb értelemben vett keresztény közösség tudatában lenne. Most az egyház és az antiegyház, az evangélium és az antievangélium, Krisztus és az Antikrisztus végső összecsapása előtt állunk. Ez Isten terveinek része, és ez olyan próbatétel, amivel az egyháznak bátran szembe kell néznie.”

A püspök az egyház iránti hűséggel kapcsolatban az egyik példaként Boldog IV. Károlyt, az utolsó magyar királyt hozta fel. Svájci száműzetése idején az egykori uralkodót a szabadkőművesek környékezték meg, mondván, segítenek őt újra hatalomra juttatni a szabadabb törvényhozás, házasságkötés, oktatás és a szabadkőművesség terjesztése fejében. Károly az elképzelésükre így felelt:

 „Amit az Istentől kaptam, azt az Ördög kezéből nem fogadhatom el.”

Athanasius Schneider Boldog Károly szavait és önfeláldozó tettét ellentétbe állította az egyházon belüli széthúzásokkal, azokkal az erőkkel, akik elárulják saját papi fogadalmukat, és az összes világvallást egyenlő szintre akarják helyezni.

A püspök szólt a genderideológia, a zöld forradalom és az emberi test eszményítésének veszélyeiről, amelyek mind az Istentől és az egyháztól való elfordulás globális jelei. 

„A jelen élet jóllétét félre kell tenni a lélek megóvása érdekében. A jelen életet a jövő életre való felkészüléssé kell tenni. A világi javakat alá kell rendelni az örökkévalóaknak. Ezért a világi javak felett uralkodó hatalomnak alá kell vetnie magát az Isten által kijelölt felsőbb hatalomnak”

– figyelmeztet a főpásztor. A mai kor legnagyobb veszélye a társadalmak újfajta pogányságában, hitetlenségében rejlik, ami erkölcsi perverzitásokban és más szörnyűségekben jelenik  meg.

„A mai társadalom az igazi természetfeletti deklarált ellensége”

– összegezte korunk problémáit Athanasius Schneider atya. 

Athanasius Schneider püspök az LMBTQ-Pride rendezvényekről

Címlapkép: Facebook.hu/Depositum

Iratkozzon fel hírlevelünkre