Földi Rita: A szabad szerelem két dolgot biztosan kizár – az intimitást és a biztonságos kötődést

Napjainkban egyre gyakrabban olvasni a médiában olyan, átlagostól eltérő családokról, amelyek büszkén hirdetik: köszönik, jól vannak, annak ellenére, hogy elutasítják a hagyományos családmodell fogalmát. A napokban például egy poliamor pár boldog négyesét mutatta be a magyar média, akik több gyermeket nevelnek nagy egyetértésben. Apró bökkenő, hogy a kicsik apjának kilétét homály fedi, de a felek szerint ez nem is érdekes, mert a két házaspár így boldog, ahogy van. Arról, milyen hatással lehet ez a létforma a benne cseperedő gyermekekre, Földi Rita gyermekklinikai szakpszichológust kérdeztük.

Ahogy arról a Vasarnap.hu korábban beszámolt, a poliamor kapcsolatokat, azaz a többszerelműséget népszerűsíti az egyik magyar hírportál. Szakértőt kérdeztünk arról, milyen hatása lehet ennek a kapcsolattípusnak a család legkisebb tagjaira, azaz a gyermekekre.

A kaotikus kapcsolatok az egyéni és társas biztonságunkat – illetve gyermekkorban a gyermeki személyiségfejlődés alakulását is – markánsan meghatározzák.

A biztonság hiányában fellépő szorongást tovább hordozzuk magunkkal – tudtuk meg Földi Ritától, akit a nemrég megjelent cikk kapcsán kérdeztünk a jelenségről, illetve annak gyermekekre gyakorolt hatásáról.

Az eredeti újságcikkben egy olyan családot mutatnak be, ahol két házaspár szexuális kapcsolatának felhevítése céljából kezdett el négyesben randevúzni, majd rájöttek, hogy többet éreznek egymás iránt, ezért összeköltöztek és most poliamor kapcsolatban élnek. A négyes több gyermeket is nevel, de állítólag nem egyértelmű, hogy a két férfi közül melyik a biológiai apa. Saját bevallásuk szerint azonban ez nem is nagyon érdekli őket.

Maga a poliamor kapcsolat nem új keletű, csak a fogalmat változtatták meg – mondta a jelenség hátteréről Földi Rita, aki rámutatott: a 60-as évek hippimozgalmaiban hasonlóan megjelent a konvencionális kapcsolatok elutasítása. Ugyanakkor maga az elnevezés, a „többszerelműség” inkább a szexuális kapcsolatokra vonatkozik, nem pedig magára az érzelmi elköteleződéssel megvalósuló, egymás iránti szeretetre, megbecsülésre és bizalomra épülő párkapcsolatra vagy akár az egymás iránti felelősségre és tiszteletre – véli a klinikai szakpszichológus.

Sajnos, az semmit nem jelent, hogy ezekben a kapcsolatokban minden résztvevőnek bele kell egyezni, (a szexpozitivitás oktató Elisabeth Sheff, a The Polyamorists Next Door című könyv szerzője szerint), mert elég sok módja van annak, hogy valaki – akár érzelmi függés miatt – bevonódjon egy ilyen helyzetbe – hívta fel rá a figyelmet a szakértő, aki szerint 

a poliamor két dolgot biztosan kizár: az intimitást és a biztonságos kötődést.

(A korai kötődést Mary Ainsworth kutatta „idegen helyzet” vizsgálatai során, mely alapján a kötődés három formáját írta le: biztonságosan kötődő; szorongó-elkerülő és szorongó ellenálló. Ezek a kötődési mintázatok az anya válaszkészségének függvényében alakulnak. A szülő és a csecsemő közötti érzelmi kötelék nyújtja a biztonságot, ami a korai fejlődés során a bizalom, önbizalom alakulását határozza meg. Később még egy kötődési mintázatot különítettek el – ez a dezorganizált kötődés –, de ez általában a bántalmazó-elhanyagoló gyermek-szülő kapcsolat révén alakul ki. )

A kutatások a továbbiakban arra is rámutattak, hogy ezek a kötődési mintázatok fennmaradnak és befolyásolják a későbbi baráti és társkapcsolatokat – tudtuk meg Földi Ritától.

Arra a kérdésünkre, hogyan befolyásolja a poliamor szülők gyermekét a felnőttek társas kapcsolatainak kuszasága, azt a választ kaptuk, hogy az leginkább a biztonság és bizalom területén befolyásolja a gyermeki fejlődés alakulását. De nem szabad elfelejteni, hogy a biztonság a kognitív képességek alakulását is meghatározza.

A biztonságosan kötődő gyermek a „világ felfedezésében” is magabiztosabb, mert biztonságban érzi magát, s így pozitívan alakul a kompetencia késztetése.

Általában sikerorientált személyiséggé válik, kevésbé szorong és reálisabb lesz a saját teljesítmény megítélése is, mert a bizalom és önbizalom alakulása párhuzamosan fejlődik. Elmondható, hogy ez az életforma a gyermek személyiségfejlődésére és a szociális kapcsolatainak alakulására is hatással lehet – foglalta össze a hatásokat a klinikai gyermekpszichológus.

S hogy milyen további befolyása lehet a konvencionális családmodellt elutasító kapcsolatok bemutatásának magára a társadalomra? A szakértő szerint ezek – jelen tudás szerint – leginkább a társas támogatás területén jelennek majd meg:

Vajon nehéz élethelyzetben kire számíthatunk? Lesz-e valaki, aki fogja a kezünket és „végig elkísér”?

– szembesített a húsbavágó kérdésekkel Földi Rita.

Iratkozzon fel hírlevelünkre