Kaszab Zoltán: Szuperállamot építene Brüsszel – I. rész

csővezeték

A brüsszeli politikusok lassan olyanok lesznek, mint a rossz vicc főhőse: bármi történik a világban, arról csak egyetlen dolog jut eszükbe. Esetükben az, hogy hogyan lehetne az uniót még inkább egy egységes állam, az Európai Egyesült Államok irányába terelni. Egy hét alatt két eset is ezt mutatja.

Az egyik az olajembargó ügye. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy az orosz energiahordozó importtilalmát leghevesebben ellenző három ország – Magyarország, Csehoroszág és Szlovákia – behozatala a teljes Ororszországból érkező uniós olajimport csupán 10 százalékát teszi ki. És hogy mi következik ebből? Ha Brüsszel valódi célja az lenne, hogy gyorsan okozzon fájdalmat Moszkvának a háború lezárása érdekében, már rég kivethette volna hőn áhított szankcióját úgy is, hogy teljes mentességet ad ennek a három országnak.

Nem gondolom ugyanis, hogy az a 10 százalék kényszerítené végül térdre az orosz medvét. Az Európai Bizottság politikusai ennek ellenére a tiltakozóktól is elvárják, hogy hajtsák igába a fejüket, még akkor is, ha ez gyakorlatilag tönkretenné e három ország gazdaságát, és még úgy is, hogy a huzavona miatti bizonytalanságból fakadó magas árak óriási terhet rónak az összes európai gazdaságra. 

Persze a brüsszeli nyakasság nem véletlen és sokkal többről szól, mint a pénz.

Ezzel kapcsolatban Guy Verhofstadt a liberális, Macron-féle Renew Europe EP-frakció vezetője szólta el magát, amikor az Európa jövője konferenciasorozat összegzéseként arról beszélt, hogy a következő időszakban komoly lépést lehet tenni az energiaunió megvalósítása felé. Mondta mindezt úgy, hogy erről a konferenciasorozat keretében egy szó sem esett! És hogy hogyan függ ez össze az olajembargóval?

Az orosz energiahordozókról a közös leválás lehetne ugyanis az első lépés a közös energiapolitika irányába.

Amely aztán azzal folytatódna, hogy az Európai Unió közösen határozná meg az egyes tagállamok eneriamixét, vagyis azt, hogy milyen forrásból származó energiát használhatnának fel szükségleteik biztosítására. Ismerve a brüsszeli politikusok gondolkodását, ez semmi jóval nem kecsegtetne hazánk számára, hiszen átgondolatlan és logikátlan módon lökné a megújulók irányába a teljes Uniós energiapolitikát. Aminek két súlyos következménye is lenne. Egyrészt szuverenitásunk egy újabb, jelentős darabjáról kellene lemondanunk a brüsszeli erőközpont javára, másrészt pedig – és ez a legfontosabb –

örökre elbúcsúzhatnánk az olcsó energiától és a rezsicsökkentéstől, az erőltetett átállás ugyanis a jelenleginél is jóval magasabb energiaárakat eredményezne. 

Az olajembargós javaslatra tehát nemcsak azért kell nemet mondani, mert veszélyeztetné az ellátásbiztonságot, a rezsicsökkentést és a versenyképességünket, hanem azért is, mert valami olyasminek a kezdetét jelentené, amelyből a magyar emberek biztosan nem kérnek.

Hogy mi a másik eset, amely leleplezi Brüsszel szuperállam-építési terveit, azt egy következő cikkünkben mutatjuk be.

Kaszab Zoltán: Az uniós politikusok alkalmatlanok a válságkezelésre

Kaszab Zoltán: Európa ismét lábon lövi magát

Kaszab Zoltán: Megszűnt létezni az EU a mostani válságban

Kaszab Zoltán: Óriási bajban az európai energiaellátás

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!