Ferenc pápa tervezett utazásai

Ferenc pápa tavaly azzal utazott el Budapestről, hogy idén vagy jövőre visszatér hozzánk. A pápalátogatások manapság szinte elengedhetetlenül hozzátartoznak Péter apostol utódjának szolgálatához. Azok célja mindenekelőtt az, hogy megerősítse a hitben a helyi egyházi közösséget, jobban megismerje őket, esetleg részt vegyen valamely ünnepi alkalmon, továbbá építse a kapcsolatot az adott országgal és a más felekezetű, más vallású közösségekkel. Ferenc pápa előrehaladott kora ellenére sem tervezte mérsékelni az iramot, ám az utóbbi hetekben erősödő térdfájdalmai könnyen felülírhatják a terveket.

Egy hónapja, április 2-3-án Máltán járt Ferenc pápa, Szent Pál apostol nyomdokain (aki Róma felé utaztában Máltán szenvedett hajótörést). Két évvel az eredeti időpont után, amit a koronavírus-világjárvány miatt kellett elhalasztani.

Hetek óta rebesgették, hogy még az idén szívesen ellátogatna Ukrajnába, ahová állami és egyházi részről ismételten hívták is a Szentatyát, valamint hogy találkozna Kirill moszkvai pátriárkával. Mindezt abban a reményben, hogy ezáltal hozzájárulna az ukrajnai béke helyreállításához.

Jól értesült források rögtön tudni vélték, hogy júniusban tervezett libanoni látogatása után a pápa „átrándulna” Jeruzsálembe, ami ideális helyszín volna az Orosz Ortodox Egyház fejével való második találkozóra (az elsőre Havanna repülőterének várótermében került sor, mint „semleges” terepen).

Nemrég azonban az argentin La Nacion lapnak adott interjúban Ferenc pápa elárulta, hogy ilyetén terveiről egyelőre lemond.

Mi értelme volna ugyanis Kijevbe látogatni – tette fel a kérdést –, ha másnap ugyanúgy folytatódnának a harcok?

A moszkvai pátriárkával való találkozásról pedig azt mondta, hogy a vatikáni diplomaták értékelése szerint a jelenlegi helyzetben csak zavart okozna. Az olasz Corriere della Sera napilapnak adott újabb interjúban ugyanakkor kifejezte azon vágyát, hogy előbb Moszkvába utazna.

A libanoni látogatást viszont mindenki készpénznek vette, hiszen április elején maga Michel Aoun államelnök jelentette be Twitteren. Ám a pápalátogatások akkor számítanak hivatalosnak és eldöntöttnek, amikor a Szentszék annak rendje és módja szerint közleményben bejelenti. S az elnöki tweetet a Szentszék sajtóirodája csak azzal kommentálta, hogy valóban megfontolás alatt áll a látogatás. A Szentatya a tervek szerint június 12-13-án utazott volna a súlyos belső nehézségekkel – többek között a szomszédos Szíriából érkezett menekültek ellátásának gondjaival – küzdő országba, hogy reményt és megbékélést hirdessen.

Ám a minap libanoni kormányzati és egyházi források is azt közölték, hogy a pápa utóbbi időben látványosan gyengülő egészségi állapota miatt – a történelemben először láthattunk kerekesszékben ülő pápát – vatikáni részről elhalasztják a látogatást.

Ezek után persze kérdés, hogy a többi előirányzott pápalátogatás hogyan valósulhat meg. Az eleddig egyetlen hivatalosan bejelentett külföldi út július 2-5. között a Kongói Demokratikus Köztársaságba, valamint július 5–7. között Dél-Szudánba vezetne. Március 3-án jelentették be a Vatikánban, hogy Kongóban Kinshasa és Goma várost, Dél-Szudánban pedig a fővárost, Jubát fogja felkeresni. Ez utóbbi már régóta szerepelt Ferenc pápa útitervei között, ugyanis az ottani polgárháborúban Justin Welby canterbury-i érsekkel, az Anglikán Egyház fejével együtt igyekezett közvetíteni.

A bejelentés után nem sokkal felröppent a hír, hogy a következő évben pedig a szomszédos Kongói Köztársaságot, Brazzaville-t is tervezi felkeresni.

Évek óta szó van arról, hogy a pápa ellátogat Kanadába, hogy kifejezze tiszteletét az ottani őslakos közösségek iránt, melyeknek erőltetett asszimilációjában katolikus intézmények is valamiképpen részt vállaltak. Március végén ezen közösségeket fogadván a Vatikánban Ferenc pápa nemcsak bocsánatot kért tőlük, hanem méltatta a nemzeti identitás és a hagyományok szerepét egyházi és vallási szempontból is. A kanadai látogatás során várható pápai gesztusok minden őshonos kisebbség számára releváns üzenetet hordoznának – nemcsak Kanadában. A pápa bejelentette, hogy a hagyományos Szent Anna-búcsújukat szeretné velük ünnepelni, amit az Alberta állambeli Szent Anna-tónál rendeznek július 25–28. között. Úgy tudni, hogy négynapos pápalátogatás van készülőben, mely több helyszínt érintene.

Nemrég a kazah elnökkel folytatott videóbeszélgetés során a Szentatya készségét fejezte ki, hogy a meghívást elfogadva ellátogasson a Kazahsztánban szeptember 14-15-én tartandó vallásközi találkozóra. A Szentszék sajtóirodája később azért mérsékelte az ezzel kapcsolatos várakozásokat.

Érdekes vonatkozás, hogy a hagyományos vallások vezetőinek eme hetedik találkozójára elvileg Kirill moszkvai pátriárka is hivatalos.

A járvány előtt még egy távol-keleti utazást is tervezett a pápa, ami Pápua Új-Guineát, Indonéziát és Kelet-Timort érintette volna. Egyelőre nem hallani arról, hogy az akkor már megkezdett előkészületeket folytatnák.

Mint látható, elég telített lenne Ferenc pápa utazási naptára 2022-ben is. Lehet, hogy – az alkalmas időszakokat is figyelembe véve – Magyarországra az idén már nem tudna visszatérni. Egészségi állapotától függetlenül sem. De a szándékról nem tett le, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal nyilvánosan is említette azt.

 

Ferenc pápa elhalasztotta júniusra tervezett libanoni látogatását

Orbán Viktor miniszterelnök a Vatikánban – nem először, de azért mégis

Péter széke és a pápa feladatai

A címlapképen Ferenc pápa elfoglalja helyét a heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2022. május 11-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Iratkozzon fel hírlevelünkre