Orbán Viktor miniszterelnök a Vatikánban – nem először, de azért mégis

Orbán Viktor miniszterelnököt április 21-én magánkihallgatáson fogadja Ferenc pápa a Vatikánban. Jóllehet ez lesz kettejük negyedik találkozása, mégis az első közvetlen megbeszélésük.

Orbán Viktor miniszterelnök és Ferenc pápa első találkozására 2016. augusztus 28-án került sor, amikor a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata tagjait különkihallgatáson fogadta a Szentatya az Apostoli Palota Kelemen-termében, s aminek végén a magyar miniszterelnök is kezet fogott vele. Az ilyen alkalmakat szakszóval „gyűrűcsóknak” nevezik, ugyanis szokás az egyházfő hivatali jelvényének számító ún. halászgyűrűt – mely Péter apostol eredeti foglalkozására utal – a tisztelet jeleként megcsókolni.

A katolikusok részéről szokásos eme gesztus immár nem elvárás, sőt, Ferenc pápa személy szerint nem is kedveli.

2017 márciusában a Római Szerződés 60. évfordulóját ünnepelni gyűltek össze az Örök Városban az EU-tagállamok állam- és kormányfői, köztük Magyarország miniszterelnöke. A március 24-i program része volt egy különkihallgatás Ferenc pápánál az Apostoli Palota ún. Királyi termében. Ennek a találkozónak is a szokott módon része volt a rövid kézfogás a pápával.

Ferenc pápa fogadja az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, valamint a központi uniós intézmények vezetőit a Római Szerződés aláírása 60. évfordulója alkalmából 2017. március 24-én. Az Európai Unió elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget, a Közös Piacot létrehozó dokumentumot 1957. március 25-én írta alá az olasz fővárosban a hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg. A második sorban második jobbról Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI/EPA/L’Osservatore Romano)

E két alkalom ugyanakkor nem minősült klasszikus hivatalos látogatásnak, aminek a Vatikánban meghatározott protokollja van.

Utoljára magyar miniszterelnök 2010. december 6-án járt hivatalos látogatáson a Vatikánban, amikor XVI. Benedek fogadta Orbán Viktort.

Igaz, a magyar EU-elnökség jegyében a vatikáni VI. Pál Csarnokban szervezett 2011. május 27-i hangversenyre kiutazó hivatalos magyar delegációnak Schmitt Pál köztársasági elnök mellett Orbán Viktor miniszterelnök is tagja volt. Ferenc pápánál ellenben mind a mai napig nem tett hivatalos látogatást.

Végül Ferenc pápa 2021. szeptember 12-i budapesti látogatása alkalmával került sor egy hivatalos tárgyalásra Szépművészeti Múzeum Román csarnokában, melyen Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vett részt,

míg a Szentatyát Pietro Parolin bíboros-államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék „kormányfője”, illetve „külügyminisztere” kísérte.

Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Magyar részről államfői látogatásra a Vatikánban legutóbb 2020. február 14-én került sor, amikor Áder János a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100., illetve újrafelvételének 30. évfordulója alkalmából kereste fel Ferenc pápát, s erősítette meg számára a budapesti meghívást.

Korábban ugyancsak Áder János köztársasági elnököt 2013. szeptember 20-án fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. Elődje, Schmitt Pál – a 2011-es magyar hangversenyen kívül – 2010. szeptember 10-én járt hivatalosan XVI. Benedeknél, amikoris a találkozóra a Castel Gandolfo-i nyári rezidencián került sor.

A mostani miniszterelnöki látogatásnak rendhagyó módon nem lesz része a plenáris tárgyalás a Pápai Államtitkárság vezetőivel, ugyanis sajtóinformációk szerint Pietro Parolin bíboros államtitkár hivatalos külföldi útra indult, Paul Richard Gallagher érsek pedig elkapta a koronavírus-fertőzést.

Hogyan zajlik egy miniszterelnöki látogatás a Vatikánban?

A címlapképen Ferenc pápa találkozója Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Forrás: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre