Szeretne olyan kerítést, amely tompítja a forgalmas utcák zaját? Próbálja ki a gabiont!

A gabiont lakossági körökben viszonylag kevesen ismerik – főleg ilyen megnevezéssel. Pedig már mindenki találkozott ezzel a kerítés- és építőelem-típussal a köztereken. Ez a megoldás nem csak köztereken alkalmazható azonban, de tökéletes zajvédő támfal vagy kerítés lehet belőle otthonunknál is.

Mi is az a gabion pontosan?

A gabion tulajdonképpen nem más, mint különféle fémrácsos kalodákba zárt darabos építőanyag – fa, kőzet vagy kavics. Tulajdonképpen szinte bármi beletölthető, amely nem esik ki a lyukakon. Azonban mivel a különféle rácsok lyukainak mérete is eltérő lehet, ezért gyakorlatilag a homokon kívül szinten bármilyen anyaggal megtölthetőek az egyes típusok. Előnye pedig pont ebben mutatkozik meg, hiszen jóformán bármilyen természetes anyaggal használható. Mivel a gabion rácsai gyakorlatilag láthatatlanok lehetnek, ezért tökéletesen beleilleszkedik a természetes környezetbe is. Kihasználva a fémrács előnyeit pedig kifejezetten modern környezetben is remekül alkalmazható. Ezek a gabion elemek ráadásul nagyon sokrétűen használhatóak a legtöbb kültéri építészeti megoldásnál. Készíthetünk velük támfalakat, amiken a növények meg tudnak kapaszkodni, de akár lépcsők, virágágyások és komplett kerítések is felállíthatóak velük.

Gabion mint kertészeti kiegészítő

A gabion nem csak kerítésnek kiváló, hanem remek kertészeti elem válhat belőle. Nem csupán a növényes támfalak megfelelő alapja lehet, de különféle ágyásokhoz és növény kiemelésekhez is tökéletesen használható. Aki például szeretne konyhakertet, annak érdemes az emelt ágyásokat gabionból készítenie. A különféle kavics és kő gabionok egyrészt rendkívül tartósak, másrészt pedig tökéletesen illeszkednek a kert naturális stílusához. A faanyaggal töltött gabionokat pedig akár teljesen elrejthetjük a növények közé – idővel pedig a rácsokat teljesen benőhetik a különféle növények és mohák. Tökéletes megoldás egy természetes környezetbe.

Gabion mint tökéletes kerítés

A gabion ráadásul relatíve olcsó megoldás az épített kerítésekhez képest. Egyrészt könnyen rakható, hiszen nem kell hozzá más, csak fémrácsok – amiket akár magunk is összeszerelhetünk fém kerítésanyagból vagy csirkehálóból –, valamint töltőanyag. Ez lehet fa, deszka, kőzúzalék, kavics, azaz tulajdonképpen bármi, ami passzol az elképzelésünkhöz. Az egyszerű felállítás és az olcsó árak miatt használják a köztereken is. Egy másik hatalmas előnye viszont, hogy megfelelő anyaggal és ideális vastagságban jelentős zajszűrő tulajdonságokkal bírhat. Az erre legalkalmasabb anyagok közé tartozik a fa, de a vastagabb kő gabionok is tökéletesek erre a célra. Persze, ha nincs időnk és kedvünk magunk elkészíteni a kerítést vagy a támfalat, akkor találhatunk erre profi szakembereket is. A gabion támfal ár függ az anyagtól és a mennyiségtől, de általánosságban elmondható, hogy a szakemberek 8 és 17 ezer forint közötti négyzetméteráron már egészen profi gabion támfalat vagy kerítést építhetnek a számunkra.

(X)

Címlapkép: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre