Bosch életművének fele a Szépművészeti Múzeumba költözött + Galéria

Hieronymus Bosch életéből nyílt egyedülálló kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A nemrégiben megnyílt egyedülálló tárlat július közepéig látogatható.

Bosch munkái ötszáz éve tartják fogva az emberek érdeklődését. Már korában óriási hírnévre tett szert, hercegek és arisztokraták törekedtek kegyeiért. A Szépművészeti Múzeumban április elejétől tekinthető meg a Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című, az év talán legjobban várt képzőművészeti kiállítása. Életművének a fele kerül bemutatásra a budapesti tárlaton. Ezzel Közép-Európában a valaha legteljesebb kiállítás tekinthető meg július közepéig a Szépművészeti Múzeumban.

Jelenleg Budapesten látható a bruggei Utolsó ítélet-triptichon, A bolondok hajója, a Királyok imádása, a Szent János Patmosz szigetén és az Ecce Homo is.

A bruggei Utolsó ítélet-triptichon a Szépművészeti Múzeumban (Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Bosch titokzatos alkotásai máig hatnak a kor emberére. A németalföldi festő a későközépkor társadalmából indult ki, amikor megalkotta groteszk alakjait. Témáinak megfogalmazása azokból a létélményekből táplálkozott, amely a mai kor emberét is foglalkoztatják:

a járványok, a háborúk és világvége-szorongás, a túlvilági élet, mindaz ami az emberi lélek örök sajátossága.  

Az a különös vizuális formanyelvű világ, amelyet a 16. század fordulóján megalkotott újszerű, mégis számos ponton kapcsolódott a korábbi korok szakrális alkotásaihoz. A hagyományosnak tekinthető jelképek, utalások és témák mellett Bosch mégis képes volt arra, hogy olyan egyedülálló köntösbe mutassa be az egyházi témákat, amelyre azóta sem akadt példa. Két korszak határán alkotott: egyszerre volt a késő középkor és az újkor piktora. Az egyetemes emberi értékeket kereste és munkásságával a morális helytállásra sarkallt. Festményeinek sarokkövei a bűn és az erényes élet megjelenítése.

Bizarr, látomásszerű – máig megismételhetetlenül eredeti – pokolábrázolásai sem öncélúak.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa (Forrás: Szépművészeti Múzeum)

A festőóriás a szürreális és borús képei ellenére mindig feltűnik a remény is: az erkölcsös élet lehetősége, amely a túlvilági élet boldogságát hirdette – az e világi fizikai örömöket habzsoló létélvezettel szemben.

A képre kattintva galéria nyílik!
A kiállítás a tíz Bosch-festmény mellett bemutatja a festő követőinek legfontosabb munkáit is.

A Menny és pokol között című kiállításon közel kilencven műalkotás látható, amit érdemes megtekinteni, hogy jobban megértsük Bosch alkotásainak hátterét és értelmét.

 

Tóth Gábor

Rófusz Ferenc Bosch leghíresebb festményét kelti életre – mutatjuk a bámulatos képeket

Farsang farka: A mulatságok és lakodalmak időszaka

Rubens és a flamand festők sikere töretlen

Kiemelt képünk forrása Szépművészeti Múzeum

Iratkozzon fel hírlevelünkre