Elmarad Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója

Elmarad Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka júniusra tervezett, jeruzsálemi találkozója. A hírt maga a katolikus egyházfő közölte a La Nación című argentin napilappal.

Ferenc pápa az interjúban sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de azt mondta, hogy vatikáni diplomaták szerint egy ilyen találkozó a jelenlegi helyzetben „sok bonyodalmat okozhat”.

A Reuters hírügynökség a múlt héten számolt be arról, hogy a Vatikán fontolgatja Ferenc pápa júniusi, libanoni látogatásának egynapos meghosszabbítását, hogy az egyházfő június 14-én Jeruzsálemben találkozhasson a pátriárkával.

Ez lett volna a pápa és a pátriárka második találkozója. Először Kubában beszéltek személyesen egymással 2016-ban, s ez a találkozó volt az első alkalom, hogy a római katolikus egyház feje és az orosz ortodox egyház vezetője találkozott egymással az 1054-ben bekövetkezett nagy nyugati egyházszakadás óta.

Kirill korábban teljes támogatásáról biztosította Oroszország Ukrajna ellen indított offenzíváját, álláspontja pedig világszerte megosztotta az ortodox egyházközösségeket.

Ferenc pápa ezzel szemben több alkalommal bírálta Moszkvát és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború miatt, amelyet agressziónak és inváziónak nevezett, s többször felszólalt a civileket ért szörnyűségek ellen.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája látható a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtér tranzitvárójában 2016. február 12-én. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Adalberto Roque

Iratkozzon fel hírlevelünkre