Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi gimnáziumban

Áder János Kék bolygó

A vízválságtól a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadást Áder János a révkomáromi Selye János Gimnázium diákjainak a Föld napján az intézmény fenntarthatósági témahetének programsorozatában.

A köztársasági elnök vállalta a program fővédnökségét, a rendezvénysorozatot a Kék Bolygó Alapítványon keresztül támogatja és felidézte, hogy legtöbbször személyesen is részt vett a témahéten, előfordult, hogy két előadást is tartott.

Áder János elmondta, tavaly 1630 iskolában rendeztek hasonló fenntarthatósági témaheteket 400 ezer tanuló részvételével.

A köztársasági elnök a világban előforduló kevés víz, sok víz és szennyezett víz jelenségeit bemutatva tartott előadást a gimnázium dísztermében 120 diáknak.

A diákok egy alkalmazáson keresztül szavazhattak, becslésük szerint a bolygón található víz hány százaléka a könnyen hozzáférhető, folyékony halmazállapotú édesvíz. A valós arányt úgy szemléltették, hogy az az összes vizet megjelenítő hatliteres fazékból mindössze egyetlen cseppnyi mennyiséget képvisel. Áder János nemzetközi példák mellett kiemelte, hogy

Magyarországon az egymilliós lakosú Homokhátságot fenyegeti az elsivatagosodás veszélye. A terület vízgazdálkodásának javítására 200 milliárd forintos program indult, mely 2030-ra fejeződik be, de eredményei már 2025-ben is megjelennek.

A kiszámíthatatlan időjárási jelenségek miatt hirtelen megjelenő, nagy mennyiségű vízre a köztársasági elnök a Tiszát hozta fel példának, mivel a folyó 24 óra alatt képes 6-8 métert emelkedni. Mivel évről évre új rekordok dőlnek meg és a gátakat nem lehet a végtelenségig magasítani, tíz szükségtározóval csökkentik a villámárvizek jelentette veszélyt – tette hozzá.

Áder János a Tisza szennyezéséről elmondta, a folyó hozzánk Ukrajnából és Romániából hoz nagyon nagy mennyiségű műanyaghulladékot. A szennyezés felszámolása érdekében kétmilliárd forintos beruházással Vásárosnaményban egy öbölbe terelik a vízen úszó szemetet, majd begyűjtő gépsorokkal dolgozzák fel.

Az előadáson bemutatott grafikon szerint az elmúlt száz évben megnégyszereződött az emberiség létszáma, de a népesség növekedéséhez képest a vízfogyasztás kétszeres, az energiafogyasztás háromszoros ütemben emelkedett.

Áder János elmondta, ma két és fél milliárd ember, 2050-re 4 milliárd ember él majd vízhiányos területen. Rámutatott, hogy előbb utóbb a világ egy részén választani kell, mire jusson víz, és ennek súlyos társadalmi következményei lesznek.

A köztársasági elnök diákok kérdésére elképzelhetetlennek nevezte, hogy egyszerre lehessen kivezetni a fosszilis energiahordozókat és az atomenergiát. Úgy vélte, ha megépül Paks két új blokkja, valamint a meglévő blokkok is termelnek és belép 12 ezer megawattnyi napelemes kapacitás, akkor a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka karbonsemleges lesz.

A világon 21 olyan ország van, ahol úgy nőtt a nemzeti össztermék, hogy közben csökkent a szén-dioxid kibocsátás. Magyarország egy jó példa arra, hogy lehet úgy növelni a nemzeti vagyont, hogy közben javul az energiahatékonyág és csökken a károsanyagok kibocsátása

– tette hozzá.

A Selye János Gimnázium Révkomáromban a szlovákiai magyar középfokú oktatás egyik legfontosabb intézménye, ahol a 2021-22-es tanévben 514 diák tanul az egész szlovákiai magyar nyelvterületről.

Az 1649-ben alapított jezsuita, később bencés gimnázium utódja 1908-ban költözött a Király Püspök utca 5. szám alatt található kétemeletes épületbe. Itt volt diák Selye János stresszkutató, az intézmény 1994-ben vette fel egykori híres tanítványának nevét.

(MTI)

A címlapképen Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a révkomáromi Selye János Gimnázium diákjainak 2022. április 22-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre