Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke délelőtt 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutat be szentmisét - tudatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Azt írták: a virágvasárnap elnevezés a latin „Dominica palmarum”, vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.

A templom előtt összegyűlő hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.

A virágvasárnapi szertartáson már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, „elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja” – olvasható az MKPK közleményében.

(MTI)

A címlapképen Jézus jeruzsálemi bevonulását megjelenítő virágvasárnapi menet résztvevői láthatók a barkaszentelés után a debreceni Déri téren 2019. április 14-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre