Jézus visszatért a Józsefvárosba + GALÉRIA

A józsefvárosi Golgota tér kálváriája hamarosan egykori szépségében tündökölhet. A többéves felújítás a végéhez közeleg, Szécsy Antal egykori domborművei ismét újjáélednek.

A józsefvárosi Golgota téren egykor egy kálváriaút vezetett végig, az út végén pedig Golgota-kápolna állt, melyet 1885-ben emeltek az akkoriban megalapított Tisztviselőtelep mellett. Egy ideig ez szolgált a telep misézőhelyéül is, mielőtt felépült volna a Magyarok Nagyasszonya-templom.

A józsefvárosi Golgota tér 1900-ban (Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei)

A 14 stáció eredeti bronz domborműveit az 1890-es évek első felében Szécsi Antal szobrászművész készítette, és feltehetően az alkotásokat keretbe foglaló, arányos szépségű faragott mészkőépítmények is az ő tervei alapján készülhettek. Ugyancsak Szécsi Antal domborművei alapján öntötték ki műkőből 1929-ben a máriabesnyői kálvária stáció domborműveit, amelyek a mostani újraalkotási munkafolyamatokban nagy segítséget nyújtottak.

Újjáéledtek a stációk a Golgota téren. Az utolsó simításokat végzik (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

A Golgota téri stációk és a Kálvária a második világháború során súlyosan megrongálódott. Egyes stációkat sikerült megmenteni, azok a Magyarok Nagyasszonya-templomban kerültek elhelyezésre.

A kápolnát 1971-ben életveszélyesnek nyilvánították és felrobbantották.

A rossz állapotúnak bélyegzett épület csak a harmadik robbanásra omlott össze. A megsemmisítés valódi oka az lehetett, hogy a Ganz-gyár kommunista vezetése nem nézte jó szemmel, hogy munkásaik rendszeresen betérnek a kápolnába. Az egykori kápolna helyére a tér megújulása során keresztet állítottak.

A képre kattintva galéria nyílik!

Hermann Zsolt szobrász-restaurátor elmondta:

„Nagy kihívást jelentett számomra a több szakmán átívelő, méreteiben és technikai megoldásaiban is nagyon bonyolult, monumentális és részletgazdag rekonstrukciós munka, melynek hűen tükröznie kellett az eredeti művek harmóniáját, klasszikus szépségét, nemességét, melyhez a mai kor modern technikai megoldásait, anyagait, eszközeit segítségül hívtam.”

 

Hermann Zsolt szobrász, restaurátor munka közben (Forrás: Hermann Zsolt)

A józsefvárosi Golgota tér kálváriája hamarosan egykori szépségében tündökölhet.

2022. április 15-én, nagypénteken Szécsi Antal remekművének újbóli életre hívása is megtörténik. Így az egyházi liturgikus funkcióba kerül, a hívek imádságos keresztútjának állomásaiként.

Keresztút a Gellért-hegyen

Munkácsy Mihály Krisztusa megérintette az ateistákat is

Kiemelt képünk forrása Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Iratkozzon fel hírlevelünkre