Így vélekednek a német lapok Orbán Viktor győzelméről

A Berlini Gyors, a Magyar-Német Intézet hetilapja összeállítást készített a vasárnapi országgyűlési választásokról szóló legfontosabb német sajtóvéleményekről. Orbán Viktor elsöprő győzelme mindenkit meglepett.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hatalmas győzelemként írta le a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor kormányfő országgyűlési választáson elért győzelmét. Stephan Löwenstein újságíró szerint az immár negyedik kétharmados győzelem újabb lökést adhat Orbán Viktornak az Európai Uniós intézmények ellen folytatott harcában.

A Focus újságírója váratlannak nevezte a Fidesz győzelmét. Kiemelte, hogy Magyarország 2004 óta folyamatos vitában áll az Európai Unióval, valamint, hogy Orbán Viktor csak „fél szívvel” támogatta az EU Oroszország elleni szankcióit.

A Der Spiegel baloldali magazin a Fidesz újabb kétharmados győzelmében a magyar demokrácia mélypontját látja.

Orbán Viktor beszédet mond 2022. április 3. éjszakáján (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A The Germanz című online magazin viszont nem a demokrácia végeként látja Orbán Viktor újabb elsöprő győzelmét. A lap szerint az emberek továbbra is támogatják a régóta hivatalban lévő kormányfő politikáját és álláspontját. A Preußische Allgemeine Zeitung szerint a Fidesz újbóli választási győzelme jelentős jelzés a brüsszeli politikusoknak, különösen a többi európai kereszténydemokrata párt képviselőinek. Megkérdőjelezi, hogy jó stratégia-e más európai kereszténydemokrata és konzervatív pártok jelenlegi irányvonala, miszerint folyamatosan távolodnak hagyományaiktól és értékeiktől, hogy megfeleljenek a nyugat-európai állítólagos liberális korszellemnek.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Klaus-Rüdiger Mai is, a Tichys Einblick újságírója. Mai úgy látja, hogy Orbán Viktor sikere abban áll, hogy hosszú ideje következetesen képviseli a konzervatív értékeket, amelyeket az intenzív külföldi ellenállással szemben is képes volt megvédeni. A magyar miniszterelnöknek ez az állhatatossága hitelessé tette őt a konzervatív Fidesz szavazói között, és nagyfokú bizalmat eredményezett politikai vezetése iránt.

Forrás: Berlini Gyors, a Magyar-Német Intézet hetilapja

A nyugati világ csak ámul Orbán népszerűségén

Süli: Felépítjük az új atomerőművet

Orbán: Hatalmas győzelmet arattunk

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre