A nyugati világ csak ámul Orbán népszerűségén

Ahogy a magyar, a nemzetközi sajtó is egyöntetűen elismeri a Fidesz elsöprő győzelmét az április 3-i parlamenti választásokon. A legtöbb újság megemlítette, hogy sokkal kiegyenlítettebb eredményre készültek. Emellett szinte mindenki csodálkozását fejezte ki, hogy a Mi Hazánk harmadik erőként bejutott a parlamentbe. Sokan gratuláltak a Fidesz győzelméhez, és a magyarok bátorságát dicsérték.

A Fidesz és Orbán Viktor elsöprő győzelme után nemcsak Magyarországon, de külföldön is megszólaltak azok a hangok, amelyek az elmúlt években is a magyar kormány ellen működtek. Alig hozták nyilvánosságra a szavazás első részeredményeit, a nyugati liberális média máris csalást kiáltott. Aztán olvasóit a frissen, demokratikus úton megválasztott parlamenti Fidesz-többség ellen kezdte hangolni. 

Ennek ellenére egyöntetűen elismerték, hogy az egyesült ellenzéki összefogás sem volt elég ahhoz, hogy megdöntse Orbán Viktor szilárd hatalmát. A francia Les Échos gazdasági lap szerint kevésnek bizonyult az ellenzék minden igyekezete, noha a pártok sok politikai érdeket háttérbe helyeztek a közös győzelem érdekében.

Márki-Zay Pétert a következő szavakkal mutatták be a francia olvasóközönségnek: „49 éves konzervatív, katolikus polgármester, hat gyermek édesapja, aki fáradhatatlanul kampányolt egy korrupciómentes Magyarországért”.

A spanyol El Mundo cikke pedig – amelyben a magyar választásról ír – a következő bevezetővel jelent meg:

„Sorsdöntő volt az állam médiára gyakorolt hatása, a választókerületek kedvezőtlen elosztása, valamint egy törvénymódosítás, ami mind a regnáló Fidesznek kedvezett.”

Emellett a legtöbb liberális oldal megemlíti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkáját, amely kétszáz megfigyelőt delegált a magyar választások felügyelésére.
Az El Mundo szerint a bizottság 2014-ben és 2018-ban szabadnak, de nem igazságosnak minősítette az országgyűlési választást.

Az olasz ANSA.it a háborútól való félelemmel indokolja a magyarok kiállását Orbán mellett. „A választók között terjedni kezdett az a kormánypárti propaganda, hogy az ellenzék belevinné Magyarországot a háborúba azzal, hogy fegyverek szállítását engedélyezné Ukrajnába.”

A CNN, a BBC News, valamint a brazil UOL Noticias elsöprő Fidesz-győzelemről cikkezik. Ez utóbbi kiemeli, hogy a volt kormánypárt a vártnál jóval nagyobb fölénnyel kerekedett felül a csupán a legyőzésére összeállt egyesült ellenzéken.

A konzervatív média pozitívan ír a vasárnapi fejleményekről

A francia Valeurs Actuelles (VA) híroldal „egyedülálló győzelemről” számol be, valamint tolmácsolja Marine Le Pen jókívánságait, aki nem titkoltan nagy rajongója Orbán Viktor politikájának.

A VA által megosztott Twitter-bejegyzésben Marine Le Pen közös képpel és a következő szavakkal gratulál Orbán Viktornak:

„Gratulálok Orbán Viktornak elsöprő győzelméhez a magyar országgyűlési választáson. Amikor a nép szavaz, a nép győz!”

A cikk kommentelői közül sokan szintén gratuláltak Orbánnak, és a magyar embereknek a nemzeti sikerhez.

„Szép leckét adtak az EU-nak. Gratulálok a magyar embereknek”, írja egy hozzászóló.

Egy másik pedig abban reménykedik, hogy a jövő héten kezdődő választásokon a franciák is a magyarokéhoz hasonló bátorságról tesznek tanúbizonyságot:

„Reméljük, hogy a franciák is olyan bátrak lesznek a közelgő választásokon, április 10-án és 24-én, mint a magyarok.”

Le Pen mellett Matteo Salvini is azonnal gratulált az eredményhez:

„Bravó, Viktor!
Egyedül, mindenkivel szemben, a fanatikus baloldaliak célkeresztjében álltál, akik szeretnék eltörölni a keresztény gyökereket Európában. Azok becsméreltek, akik meg akarják szüntetni a család, a biztonság, az érdem, a fejlődés, a szolidaritás, a szuverenitás és a szabadság értékét. Ez alkalommal az is hozzásegített a győzelemhez, hogy neked megvolt, ami a többieknek nem: az emberek szeretete és egyetértése. Hajrá, Viktor, dicsőség a szabad magyar nemzetnek”

– írta Facebook-oldalán az olasz Liga vezetője.

Orbán: Hatalmas győzelmet arattunk

Címlapkép: Orbán Viktor az április 3-i választás estéjén. Forrás: Tóth Gábor/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre