Orbán Viktor megítélése ismét a nemzetközi terekre került

Az MCC, a Mathias Corvinus Collegium nagyszabású eredményvárót rendezett, amely nem sokkal az urnazárás előtt kezdődött meg. Az esemény első szakaszán nemzetközi elemzők, Gladden John Pappin, Werner Josef Patzelt, Stephen Travis Sholl, Rodrigo Ballester, Kálnoky Boris és Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője vett részt.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a választás legnagyobb kérdése, hogy tizenkét éves kormányzás után a Fidesz-KDNP meg tudta-e győzni a választókat arról, hogy újabb négy évre felhatalmazást kapjanak. A megszólalók elmondták, hogy az orosz-ukrán háború nagyon sok mindenen változtatott a kampányban. Orbán Viktor megítélése ismét a nemzetközi terekre került. Egyesek egyetértenek vele, mások pedig bírálják Oroszországgal folytatott politikája miatt. A választók már döntöttek, ennek eredményét hamarosan megismerhetjük.

Gladden John Pappin kiemelte, hogy egészen töredékes információk jutnak el az amerikaiakhoz a magyarokról és kormányukról. Különböző narratívák élnek,  melyek kihívásokat jelentenek a magyar kormány elismerésében. Magyarország és Lengyelország ilyen irányú megítélése nem új. Az elmúlt hónap történései új geopolitikai eseményekbe sodorták Európát, ezen belül is Közép-Európát. Hogy milyen válaszok születhetnek ezekre a krízisekre, az az új magyar kormányon is múlhat.

A szabad választások jelentik a demokráciák erejét, amelyet éppen a liberális erők bírálnak a leginkább – fogalmazott Werner Josef Patzelt.

MCC eredményváró 2022.04.03. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A kerekasztal beszélgetésen a résztvevők közös álláspontot képviseltek abban, hogy a politikai kommunikáció a 2022-es országgyűlési választáson különösen fontos és érzékeny volt. A pártoknak gyorsan kellett reagálni jelentős, Magyarország határában történő eseményekre. A választási részvétel magas volt, és hogy kinek kedvezett a szerencse, ki tudta a választók szívet megnyerni, hamarosan kiderül.

A beszélgetők elmondták, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz egészen más úton indult el tizenkét évvel ezelőtt, mint Európa más országai. A Biden-kormányzat felállása után a nyugati médiában mást sem lehetett hallani a magyar kormányzatról, mint hogy baj van velük. Holott igazából senki nem is tudja megfogalmazni, hogy mi a baj pontosan Orbán Viktor politikájával – nyilatkozta Werner Josef Patzelt.

Számos támadás érte a magyar kormányt az orosz-ukrán háború során is – mondta Demkó Attila. A támadások elsősorban az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek és kifejezetten a Fidesz-politikájára hegyezték ki a kritikájukat: legyen szó háborúról, demokráciáról, vagy éppen a gyermekvédelemről. Az ukrán háború átdolgozásra sarkallta a magyar politikát is.

MCC eredményváró 2022.04.03. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Azt hangsúlyozzák, hogy ez nem a magyarok háborúja. Ezzel a magyarok döntő többsége egyet is ért. Ugyanakkor az elmúlt hat évben sok konfliktus alakult ki Magyarország és Ukrajna között. Elsősorban a magyar kisebbség és annak nyelvhasználata körül. A magyar politika elítéli Oroszország agresszióját, együttérez az ukrán néppel, de fegyvereket nem küld, mert nem hisznek abban, hogy a konfliktus megoldható lehetne a fegyverekkel. A 20. században a magyarok nagyon rossz tapasztalatokat szereztek, ezért minden fegyveres konfliktustól távol akarja tartani magukat – emelte ki Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője, majd hangsúlyozta: a problémák roppant összetettek, azok megoldása sem várható könnyen.

Címlapkép: MCC eredményváró 2022.04.03. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre