A keresztény értékek megőrzéséről tartottak konferenciát Máriapócson

A Konferencia Európa jövőjéről programsorozat keretében A keresztény értékek megőrzése a 21. század viharaiban címmel szerveztek konferenciát Máriapócson március 28-án. Az orosz-ukrán háború árnyékában tartott esemény felszólalói az Ukrajnában tapasztaltak és a Közel-Keleten zajló keresztényüldözések közötti párhuzamokkal a keresztény értékrend megtartása mellett szólaltak fel.

A keresztény értékek megőrzése a 21. században című konferenciát a Hierotheosz egyesület szervezte. Az eseménynek a máriapócsi Családvár adott otthont.

A konferencián köszöntőt mondott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, a határhoz legközelebb eső, vásárosnaményi körzet képviselője, aki Kodály Zoltánt idézte: „Minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud.” A körzet egykori, meghatározó formátumú képviselője, a „bibliás” Kiss Sándor gondolatait idézve hozzátette:

„Ha csak tehetjük, segítsük emberibbé tenni a világot.”

Ezen gondolatok jegyében köszönte meg mind az öt magyar-ukrán határátkelőhelyen jelenlévő segélyszervezet munkáját, mások mellett a Barabáson segítő római és görögkatolikus segélyszervezet tevékenységét is.

Az orosz-ukrán háború árnyékában nyitóelőadást tartó Kocsis Fülöp metropolita egy fontos és talán elsőre a hallgatóság számára meghökkentő gondolatot is felvetett. Véleménye szerint a hozzáértő szakembereknek számadást, kimutatást kellene készíteni arról, hogy mely szervezeteknek vagy embereknek van a háborúkból haszna. Meglátása szerint a békésen egymás mellett élő emberek ellenségessé válásának mindig vannak felelősei.

A konferenciára meghívást kapott Armash Nalbandian, a Damaszkuszi Örmény Apostoli Egyházmegye püspöke is, aki a térség jelenlegi helyzetét ismertette a hallgatósággal. Beszédében hangsúlyozta, hogy a keresztények jelenléte a Közel-Keleten nagyon fontos a radikalizálódás megfékezése. Hozzátette, hogy a vallásközi párbeszédben közös utat kell találni a muszlimokkal.

„Az erős egyház az összetartozás, a stabilitás, az egyesülés záloga és fontos horgonya a keresztények szülőföldjükön maradásának”

– hangsúlyozta a damaszkuszi püspök. Armash Nalbandian megköszönte a magyar emberek adományait és a Hungary Helps Program által Magyarország Kormányától kapott, konkrét segítségnyújtást is.

Azbej Tristan és Armash Nalbandian a konferencián. (Fotó: Facebook/Azbej Tristan)

Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője, a Vallásközi Párbeszéd Munkacsoport elnöke a szolidaritásvállalással kapcsolatban elmondta, hogy Európában Magyarország élen jár, felelősséget vállal és megkerülhetetlen tényezővé vált.

A Közel-Kelet térségeiben többször járt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára a konferencián résztvevőknek bemutatta a Kormány 2017-ben indított humanitárius segítségnyújtó programját. Mint rámutatott, az elmúlt évek során a programon keresztül nyújtott humanitárius támogatásokkal, oktatással és újjáépítésben nyújtott segítséggel több mint ötven országban félmillió ember szülőföldön való megmaradását, vagy otthonába való visszatérését tették lehetővé.

„Segítő kezet nyújtani, az emberek közé menni és közel lenni – ezek a legfontosabb teendőink most”

– hangsúlyozta Luscsák Nílus püspök, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátora. A liturgiát a háború kitörése óta egyre gyakrabban nem a székesegyházban, hanem a menekültek szállásain (pl. tornacsarnokokban) végző Nílus püspök elsősorban személyes élményeit osztotta meg előadásában.

Az eseményen részt vett Winkler Gyula, az Európai Parlament erdélyi képviselője is, aki örömét fejezte ki a nemrég aláírásra került testvárvárosi megállapodás kapcsán. Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatról elmondta, hogy az a 2021. május 9-i Európa-napon, egy éves késéssel indult útjára a világjárvány miatt. A témák között, amelyekben a program kérdéseket tárgyal és javaslatokat vár, legkevésbé képviseltetik magukat az erdélyi magyarságot leginkább érintő kérdések: a keresztény közösségek helyzete és nemzeti kisebbségek jogállásáról és jövőjéről szóló javaslatok. Ez a problémakör azonban nem csak az erdélyi magyarság, hanem további 50 millió ember problémája is az Európai Unió területén.

Hozzátette: a nemzeti kisebbségek jogainak betartatása viszont az Unió feladata, és állást kell foglalnia abban a kérdésben, hogy míg a belépésre való országokkal szemben szigorú elvárást tanúsít a kisebbségek jogaival kapcsolatban, addig a tagországokkal folytatott politikájában ez miért nem jelenik meg.

A konferenciáról készült teljes írást a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján olvashatják.

Üldözött keresztényeket segítő adománybolt nyílt Budapesten

 

Azbej Tristan: Erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain

 

Azbej Tristan Kárpátalján – képgaléria

Címlapkép: Azbej Tristan/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre!