Ferenc pápa: Mindenkinek joga van a megbocsátásra

„A gyóntatás figyelmes, szeretetteljes kísérés, mely segít találkozni Isten irgalmasságával, gyógyítja a lelket és örömmel tölti el a szívet” – hangsúlyozta Ferenc pápa az Apostoli Penitenciária 32. belső fóruma résztvevőinek március 25-én. Azt kérte a hallgatóktól, hogy készüljenek a 2025-ös szentév bűnbocsánatára - számolt be róla a Magyar Kurír.

A Szentatya külön köszöntötte Mauro Piacenza bíborost, főpenitenciáriust, majd a több mint 800 papot, akik a gyóntatók számára szervezett továbbképzésen vettek részt.

Ez a nagyszámú jelenlét biztató, hiszen ma egyre inkább szeretnék kiszorítani a természetfelettit, vagy egyenesen tagadni annak létezését, kiüresíteni a szentséget – állapította meg a Szentatya a pénteki belső fórumon.

Az eseményen a Szentatya utalt arra, hogy egy nemrég adott interjúban emberi jognak nevezte a megbocsátást.

Mindenkinek joga van a bocsánatra.

A katolikus egyházfő hozzátette: a gyóntató atyák hozzájárulnak az emberek gyógyításához, a szeretetre és békére vágyó szívek betöltéséhez, egyfajta „lelki ökológiát” teremtve a világon. Ferenc pápa három szempontot ajánlott a gyóntatással kapcsolatban a papok figyelmébe: befogadás, meghallgatás, elkísérés.

Befogadás

A befogadás a gyóntató legelső jellemzője, hiszen segít a gyónó hívőnek, hogy megfelelő lélekkel járuljon a bűnbánat szentségéhez, ne zárkózzon be bűnébe, hanem nyíljon meg az Atya előtt, a kegyelem ajándékának.

Meghallgatás

Meghallgatni – tudjuk jól – több mint hallgatni valakit. Ahhoz figyelem, készség, türelem kell. A meghallgatás a szeretet egyik formája, amely által a másik igazán szeretve érzi magát.

Fontos, hogy ne kíváncsiskodjunk, ne vájkáljunk a részletekben, mert aki meggyónja bűneit, már eleve szégyenkezik, ezt nem szabad fokozni.

Ahhoz, hogy meghallgassak másokat, ki kell üresítenem magam, hogy befogadjam őt. Amikor pedig ő megérzi, hogy szeretetet kap, örömmel telik meg a szíve.

Elkísérés

Nem a gyóntatónak kell a hívő helyett meghozni a döntést, hiszen nem ő a lelkiismerete őre. Egyszerűen csak el kell kísérnie, óvatosan, bölcsen, szeretettel Isten igazságának és akaratának felismerésére a gyónó személyes életében. Mondjuk mindig csak a szükségeset, a gyóntatás nem egyenlő a lelki vezetővel folytatott párbeszéddel.

Ferenc pápa az audiencia végén újra felhívta a figyelmet a gyónás titkának sérthetetlenségére, amely annak egészére vonatkozik, nem lehet leválasztani belőle csak a bűnre vonatkozó részt:

ami a gyóntatófülkében elhangzik, titok.

Végül arra kérte a fórum résztvevőit, hogy ők maguk is gyónjanak rendszeresen, mert az jót tesz.

A Szentatya az Apostoli Penitenciáriától pedig azt kérte, hogy tegyen meg minden előkészületet arra, hogy a 2025-ös szentév minél több gyümölcsöt teremjen, és mindenki megtapasztalja Isten irgalmasságát, megbocsátását.

Az eredeti írást a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Címlapképen: Ferenc pápa imádkozik Szűz Mária szobra előtt a szeplőtelen fogantatás ünnepén Rómában 2021. december 8-án.Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri

Iratkozzon fel hírlevelünkre