„Lészen ágyú!” – képgaléria

Különleges kiállítás nyílt a nemzeti ünnep alkalmából az újjászületett Főőrség épületében, a Budavári Palotanegyedben. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a szabadságharc székely ágyúöntő hősére, Háromszék önvédelmi szabadságharcának legendás alakjára emlékeznek.

A „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállításon az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú mellett katonatisztek fegyverei és egyenruháinak darabjai, zászlók, használati és emléktárgyak láthatók, amelyek közelebb hozzák a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az újjászületett Főőrségben kávéházi hangulat és gasztrokínálat, illetve kulturális rendezvény- és kiállítótér kínál kellemes időtöltést a Várban élőknek és az odalátogatóknak. Az épület ad otthont a Magyar Királyi Nemesi Testőrség történetét bemutató magángyűjteménynek, amely a falakon jelenleg is látható több száz archív fotó és festmény reprodukciójával idézi fel a testőrségek 260 éves történetét, az 1760. évi alapítástól kezdődően a megszűnésig.

Az emeleti kiállítótérben látható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Várkapitányság rendezésében a „Lészen ágyú!” című kiállítás.

Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár társkiállítása pedig a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal összefüggéseinek bemutatására vállalkozik.

A 2022. március 11-től június 12-ig látogatható tárlat minden nap 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket, jegyvásárlásra online és a helyszínen is van lehetőség.

A „Lészen ágyú!” kiállítás jegyével a Vershaza tárlat és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításai is kedvezményesen látogathatók.

A Budavári Palotanegyedben további ingyenes hagyományőrző és családi programok, kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

(Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

Pazar programokkal készülnek a Budavári Palotanegyedben

A címlapképen a „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállítás részlete látható. Forrás: Szennyes Krisztián/vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre