Pazar programokkal készülnek a Budavári Palotanegyedben

Ingyenes hagyományőrző és családi programok, különleges kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

Már péntektől a nemzeti ünnepre hangolódhatunk a Budavári Palotanegyedben; „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség címmel nyílik új tárlat március 11-én a nemrég újjászületett Főőrség épületében. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a székely ágyúöntő hősre, Háromszék önvédelmi szabadságharcának legendás alakjára emlékezünk a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményével.

A tavaly átadott Szent István-terem (Forrás: Várkapitányság)

Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja mellett a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetők minden nap 10 és 18 óra között. Az egyedülálló kiállítás a Várkapitányság támogatásával a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében valósul meg. Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár társkiállítása a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal együttes bemutatására vállalkozik.

A Hauszmann-sztori című tárlat frissített fejlesztési tartalommal március 11-től új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában látható, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben. A multimédiás tárlat Hauszmann Alajos életét és munkásságát, a Budavári Palotanegyed épületeinek történetét és a Nemzeti Hauszmann Program aktuális fejlesztéseit mutatja be modern eszközök segítségével.

A kiállítás a Szent István-terembe váltott belépőjeggyel látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Múltidéző huszárjárőr-szolgálat indul március 11-én a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, illetve a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival. A huszárjárőrök jelenléte a Budavári Palotanegyedben népszerű turisztikai látványosság honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.

A Várkert Irodalom Aposztróf Est sorozatának keretében látható az „…egy nő, több mint csak asszony…” című előadás március 11-én a Várkert Bazár rendezvénytermében, ahol betekintést nyerhetnek a nézők a történelmünket meghatározó nők gondolataiba, életébe, valamint megidézik Szendrey Júlia naplóját és levelezését is.

A Hauszmann-sztori kiállítás (Forrás: Várkapitányság)

A Nem engedünk a ’48-ból! című izgalmas sétán az érdeklődők bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. A Budai Várséták programján március 12. és 15. között díjmentes regisztrációs jegy megváltásával lehet részt venni, amelynek részletei a budaivarsetak.hu oldalon olvashatók.

Március 15-én egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat a Várkert Bazárban és a Budavári Palotanegyedben. A nemzeti ünnep alkalmából az összes kiállítás díjmentesen lesz megtekinthető.

A Petzelt József Hagyományőrző Egyesület jóvoltából a Csikós udvaron megelevenedő Huszártáborban megismerhetik az érdeklődők a 18-19. századi magyar katonai és lovas hagyományokat. Kardcsörtetéstől hangos fegyvernemi bemutatók is lesznek 11.30-tól és 15 órától. Kopcsik István történész és a Momentán Társulat Élő történelem című interaktív előadásukban az improvizáció eszközeivel elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi alakjait 10.30-kor, 13.30-kor és 16 órakor. Ünnepi fúvószenekari koncert is lesz a Zenélő Budapest Huszárzenekara jóvoltából, 14.30-tól és 15.30-tól. A Csikós udvart két irányból tudják megközelíteni látogatók: a Hunyadi udvarról a Stöckl lépcsőn és a Hauszmann-féle rámpán keresztül, illetve a Palota útról az új óriásliftek segítségével.

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában március 15-én ingyenes programok várják a családokat. A Huszárakadémián négy nyalka huszár tartja a kiképzéseket a gyerekeknek. A Kézműves foglalkozások mellett délelőtt a Fabula Bábszínház előadásában lesz látható a Vitéz László és az ördögök című tradicionális vásári bábjáték, délután pedig a Maszk Bábszínház A furfangos csodadoktorok című vidám darabja várja a nézőket nagyméretű bábokkal, élőszereplőkkel és sok zenével.

Március 15-én este a Várkert Bazárban 19 órától látható a Színésznők forradalma című előadás, amelynek segítségével visszarepülhetünk a reformkorba és megtudhatjuk, hogy korunk hat híres írónője miként bújt az 1848-49-es forradalom legnevesebb nőalakjainak bőrébe.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság

Tudásunk a középkori budai királyi palotáról mindig töredékes marad – vezető régész a Vasárnapnak

Így kebelezte be a török Somogyországot

Kiemelt képünk forrása Várkapitányság.

Iratkozzon fel hírlevelünkre