Jelentős összegből épülnek vagy újulnak meg református óvodák

35 milliárd forintból épülnek és újulnak meg, illetve bővülnek a református egyház fenntartásában lévő óvodák – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Szerencsen.

Jelentős támogatás

Soltész Miklós a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új óvodájának alapkőletételi ünnepségén vett részt. Elmondta: az egyház által indított országos óvodaprogram segítségével hatvanhat helyszínen több mint kétszáz csoportszobát újítanak fel vagy hoznak létre. Ez összesen ötezer helyet érint. Ebből háromezer teljesen új lesz. A szerencsi, ötven gyermeket fogadó új óvodát a Tiszáninneni Református Egyházkerület 573 millió forintból, a kormány támogatásával építi fel – tette hozzá az államtitkár.

Az ukrán-orosz háború kapcsán kifejtette, az a szövetség, amelyet a kormány az oktatás-nevelés területén kötött a felekezetekkel, vonatkozott a közösségek és az egész nemzet építésére is. „Tapasztaljuk azt”, a különböző egyházi szeretetszolgálatokon keresztül az egyházak mennyi emberen segítenek. Nyújtanak továbbá támogatást ebben a nehéz háborús időszakban a menekülőknek és a rászorulóknak – fűzte hozzá a politikus. Hangsúlyozta, hogy az óvodák a gyerekek fizikai és lelki fejlődését egyaránt segítik.

„Az egy hónap múlva esedékes népszavazás meg fogja határozni gyermekeink jövőjét: olyan ideológiát támogat-e Magyarország nemzete és a közösség, amely teljesen életidegen, vagy olyat, ami teljesen közel áll nemcsak a katolikus-keresztény tanításhoz, hanem a teremtett világhoz is”

– fogalmazott Soltész Miklós.

„Gyermekeink jövőjét közösen védjük meg”

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve vegyenek részt a népszavazáson. „Gyermekeink jövőjét közösen védjük meg”. Megjegyezte, ugyan fontos dolog az óvodák felújítása és építése, de ha közben lelki szempontból lerombolják a gyermekek jövőjét, abból óriási kár keletkezhet.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje is köszöntőt mondott. Kifejtette, a jövőben elkezdődik a református iskola energetikai rekonstrukciója. Megújul a gyülekezeti ház és a templom, az egyházkerület pedig elkezdte az idősotthon megújítását is. A képviselő emlékeztetett, Szerencs része és szereplője a Tokaj-Hegyalját és a Zemplént érintő kiemelt fejlesztési programnak. Ebben nagyon fontos szerepet tölt be a református egyház is.

(MTI)

Címlapképen: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél, mögötte Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje a református óvoda alapkőletételén Szerencsen 2022. március 3-án. Vajda János/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre