Nem ment át a szenátuson a szülésig engedélyezhető abortuszról szóló amerikai törvényjavaslat

Meghiúsult a törvényjavaslat, amely egészen a szülésig engedélyezhetővé tette volna az abortuszt Amerikában. A demokraták által előterjesztett törvény értelmében minden olyan - államonként egyedi - szabályozás felülíródhatott volna, amely az élet védelmét szolgálja.

Nem sikerült keresztülvinni Amerikában azt a demokrata törvényjavaslatot, amely minden életpárti szabályozást felülírhatott volna a születésig tartó abortusz legalizálásával. 48-46 arányban mondtak nemet a javaslatra a törvényhozók, a döntést a republikánusok mellett Joe Manchin demokrata szenátor is támogatta. Ahhoz, hogy a megtévesztő, „Női egészségvédelmi törvény” nevet viselő szabályozásról szavazáson dönthessenek, legalább 60 támogatóra lett volna szükség.

A javaslat már régóta áll a figyelem középpontjában, mivel törvénybe foglalhatná „az abortuszhoz való jogot”. A választáspárti politikai hangok azért igyekeztek ezt minél hamarabb „kőbe vésni”, mert még idén sor kerülhet a jelenlegi jogrendben precedensként szolgáló Roe kontra Wade ügy felülbírálására, amely évtizedek óta garantálja amerikában a nőknek a jogot, hogy megszakíthassák terhességüket.

A demokraták tervezete mindezt az alábbi módon bővítette volna ki: 

    • Kiskorúak esetében megszűntette volna a szülői hozzájárulást 
    • Minden olyan – államonként egyedileg szabályozott – törvényt eltörölt volna, amely tájékoztatási kötelezettséget ír elő, például hogy az édesanya a beavatkozás előtt megnézze a gyermekről készült ultrahangfelvételt
    • Nem lehetne védelmet biztosítani a 20 hétnél idősebb, azaz gyakorlatillag életképes kisbabák védelme érdekében. Ezzel az Egyesült Államok beállna azoknak az országoknak a sorába, ahol a születésig lehet abortuszt végezni (jelenleg ilyen ország Észak-Korea, Kína, Vietnám, Szingapúr, Kanada és Hollandia)
    • A törvényjavaslat szerint az orvosok és az egészségügyi személyzet nem tagadhatná meg a terhességmegszakításban való részvételt anélkül, hogy a munkahelyét veszélyeztetné, és azok a katolikus kórházak, amelyek szintén nem végeznék el ezeket a beavatkozásokat, elveszíthetnék az állami támogatást
    • Végezetül megszűntetné azt a szabályozást, amely jelenleg is korlátozza, hogy az abortuszokat adófizetői pénzekből végezzék el.

Összefoglalva, a törvény hatályon kívül helyezett volna minden, szövetségi és állami életpárti törvényt, és megakadályozta volna bármilyen életpárti jogszabály bevezetését.

A szabályozás-tervezet, amely már egy éve van terítéken és amely mögött szerencsére eleddig nem volt elegendő politikai erő, a lakosság körében sem élvez teljeskörű támogatást: egy 2022-es felmérés szerint mindössze az amerikaiak 36 százaléka gondolja úgy, hogy semmilyen korlátozás ne legyen a terhességmegszakításokkal kapcsolatban, 73 százalék pedig elutasítja, hogy a beavatkozást adófizetői pénzből el lehessen végezni. Egy tavaly végzett közvéleménykutatás szerint az emberek 80 százaléka ellenzi, hogy a harmadik trimeszterben abortuszt végezzenek, és 65 százaléka a második trimeszteri terhességmegszakításokat sem támogatná.

Forrás: Lifenews.com

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!