Ferenc pápa elárulta, miért nem az Apostoli Palotában lakik

Az olasz közszolgálati televízióban az ország legnépszerűbb, Che tempo che fa című műsora készített interjút a katolikus egyház vezetőjével. A vasárnap adásba került beszélgetés során Ferenc pápa azt kérte a nézőktől, hogy imádkozzanak érte; több aktuális témát érintett, valamint választ adott a kérdésre is: miért nem lakik a pápák hivatalos lakóhelyének nevezett Apostoli Palotában?

A pápa online közvetítéssel kapcsolódott a Rai közszolgálati televízió népszerű műsorába. A mintegy egyórás interjúban beszélt többek között gyermekkoráról, a környezetvédelemről, a háborúról, a migrációról, a teremtésvédelemről, a szülők és gyermekek közötti kapcsolatról, az Egyház jövőjéről és a barátság fontosságáról – számol be róla a Catholic News Agency. 

A barátság

Fabio Fazio műsorvezető kérdésére, hogy vannak-e valódi barátai, a Szentatya igennel válaszolt, hozzátéve: ők úgy ismerik, mint egy normális „srácot”. Azt is megjegyezte:  szeret velük együtt lenni, megosztani velük a gondjait vagy éppen meghallgatni az övéket.

Beszélt arról is, hogy miért nem él az apostoli palotában, ahogy elődei. „A pápák, akik korábban ott éltek, szentek voltak, de én nem vagyok annyira szent” – fűzte hozzá a katolikus egyház vezetője. Mint kifejtette, azért is választotta lakóhelyül a Szent Márta-házat, mert ott mindig talál olyan embereket, akikkel szívesen beszélget.

A Vatican News beszámolója szerint a pápai interjú nagy részét a világ és az egyház jövőjével kapcsolatos diskurzus tette tette ki, az egyházfő szívből jövő könyörgést fogalmazott meg a fegyvergyártás és -értékesítés megszüntetése érdekében. Kiemelte: „A háború mindig pusztítást jelent.”

Szabadság és gonoszság

A beszélgetés olyan témákra is kiterjedt, mint a szabadság, mely Ferenc pápa szerint Isten ajándéka, ám számos gonoszságra is képes. „Mivel Isten szabaddá tett minket, urai vagyunk döntéseinknek, és ezért rossz döntéseket is hozhatunk” – mondta. A megbocsátással kapcsolatban megjegyezte: annak képessége emberi jog.

Kifejtette: a gonoszságnak van egy olyan fajtája, amely olykor az ártatlanokat érinti, és az emberekben olyankor felmerül a kérdés, miért nem lép közbe Isten. A riporter kérdésére, mely szerint miért szenvednek a gyerekek, Róma püspöke először azt válaszolta: nem talál rá magyarázatot. Aztán úgy fogalmazott, a gyűlölet, a pusztulás „egy másiknak” a kezében van, aki az irigység által elvetette a rosszat a világban. Majd emlékeztetett: Isten megengedte, hogy saját fiát megöljék.

Ferenc pápa a műsorban megerősítette, hogy ő maga nem néz televíziót, amióta Isten elhívta őt. Szóba került az a történet is, amikor a Szentatyát egy római lemezbolt ajtajában fényképezték le CD-vel a kezében; ahogy arról a Vasárnap is beszámolt, az egyházfő ott régi barátait látogatta meg, akiknek megáldotta felújított üzletét.

A fotón a kezében látható CD-re utalva azt mondta: „Igaz, hogy zenét hallgatok… de a tangót is nagyon szeretem.”

Címlapképen: Ferenc pápa az olasz Rai3 televízió Che tempo che fa című műsorában. Kép forrása: Rai3

Iratkozzon fel hírlevelünkre