Liu Shaoang bronzérmes 1000 méteren

Liu Shaoang bronzérmes lett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában a pekingi olimpián, ugyanakkor testvérét, Liu Shaolin Sándort kettős szabálytalanság miatt kizárták és a teljes mezőny végére sorolták.

A fiatalabb Liu fivér harmadik helye azt jelenti, hogy ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, illetve az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek. Két napja a vegyesváltó lett harmadik.

A döntőben két magyar (akiknek édesapjuk kínai) és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták „bezárni” a két magyart. Volt lökdösődés is, ebben Liu Shaoang leszakadt – akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt.

A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon.

Liu Shaolin Sándor várja az eredményt a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás

A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter, olimpiai bajnok:

Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc

  1. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
  2. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693

…14. Krueger John Henry (Magyarország)

Liu Shaolin Sándort kizárták.

(MTI)

A címlapképen Liu Shaoang látható a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre