Király Nóra: Mi, édesanyák megvédjük a gyermekeinket!

Király Nóra öt gyermeke nevelése mellett a szűkebb és tágabb környezetében élő családok jövőjéért is felelősséget érez, szerteágazó közéleti tevékenységével másokért munkálkodik. Ő álmodta meg, és hívta életre a Fiatal Családosok Klubját (Ficsak), a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) alapítója, valamint a fenntartható jövő érdekében általa létrehozott Zöld Követ Egyesület motorja. Az egészségtudatos, és másokat is erre az életmódra ösztönző sportos nővel egy gyermekvédelmi konferencián beszélgettünk, amelynek ugyancsak ő volt az ötletgazdája és a főszervezője.

Király Nóra két fiú (Andris 14, Balázs 13) és három lány (Zsuzsi 12, Juli 10, Kriszti 7) édesanyjaként nap mint nap szembesül a gyermekeit érő negatív környezeti hatásokkal, amelyekkel szemben fenntartja magának a jogot, hogy a szülő dolga nevelni, formálni-segíteni gyermeke testi-lelki fejlődését, hogy egészséges emberré válhasson. Sőt, egyenesen úgy fogalmaz: „ez nem pusztán jog, de kötelesség”, tehát anyaként eleve nem engedheti át ezt a feladatot az iskolának, óvódának, ilyen-olyan önjelölt ideológiai aktivistáknak.

A lányok rendszeresen részt vesznek az anya által a lakóhelyükön szervezett fotóversenyen (Fotó: Király Nóra)

– A Nőiszem A gyermek nem játék! címmel rendezett konferenciáján édesanyaként a gyermekvédelem ügyében emelte fel a hangját. Mire kívánták felhívni a figyelmet?

– A genderideológián alapuló, a gyerekek szexuális fejlődését befolyásoló jelenségek fokozatos, intézményesülni látszó térnyerésének fenyegető veszélyét akartuk kihangosítani, amellyel szemben a szülőnek nemcsak joga, de kötelessége is fellépni.

Ha nem mondunk ugyanis határozott nemet ezekre a nemi identitást erőszakosan befolyásoló jelenségekre, akkor a most felnövekvő generációk esélyei egy szép és boldog életre, egy kiegyensúlyozott és az élet továbbadására nyitott párkapcsolatra nagyban csökkennek. Márpedig ezt mi, édesanyák, nem engedhetjük!

– A külső szemlélő számára úgy tűnik, a családot érintő kérdésekben minden fontos területen szerepet vállal. Miért? Mi motiválja?

– 2015-ben alapítottuk a Ficsakot és a Nőiszemet, majd 2020-ban a Zöld Követet.

Nagyon hiszek a civil közösségekben, a politikán túlmutató programok, események, találkozások megtartó erejében, ezért alapítottuk meg lelkes anyukákkal, apukákkal, nagyszülőkkel a Ficsakot, majd a Nőiszemet. Igazi sikertörténet mindkét szervezet, hiszen több száz kisebb-nagyobb programot, eseményt szerveztünk az elmúlt években és több ezer családdal állunk szoros kapcsolatban, segítjük a mindennapjaikat.

A környezetvédelem egyre inkább a Ficsak része lett, csináltunk is egy ezerfős felmérést, amiből kiderült, hogy milyen nagy igény van erre a témára, és a fiatal családok mennyire fogékonyak rá. Ezen felbuzdulva alapítottuk meg a Zöld Követ Egyesületet 2020-ban, amely két célcsoportra épül: az egyik a fiatal családok, a másik a 25 év alatti fiatalok. Hatalmas lelkesedéssel, turbó fokozatra kapcsolva dolgozunk a zöldügyekért.

A nagymama óriási segítség a lánya és gyermekei számára (Fotó: Király Nóra)

– Nagycsaládos anyaként a munka  és a háztartás mellett hogy van még hely a szívében és idő a napirendjében, hogy más családosokkal, gyermeket nevelő szülők közösségével foglalkozzon?

– A napjaim minden perce ki van használva, manapság ott tartok, hogy több dolgot is csinálok egyszerre, például este 10-kor online megbeszélés közben teregetek vagy készítem a másnapi ebédet. Szerencsére nagyon szuper csapatom van, csupa olyan kollégával dolgozom, akik tudomásul veszik és elviselik a kissé alternatív munkabeosztásomat, fél szavakból is megértenek, és tudják, hogy azöt5 gyerekem délutáni leterhelése miatt este, illetve éjszaka vagyok aktív a munkában.

A szüleim és a húgom is hatalmas segítség számomra, nélkülük is teljesen elvesznék. Bármikor be tudnak ugrani egy-egy vigyázásra, apukám szívesen tanul a gyerekekkel, és a legfontosabb a lelki támasz, amit sokszor adnak nekem. Bevallom, hogy a háztartási munkákban is van segítségem, bár még így is gyakran néz ki a lakásunk atomtámadás utáni állapotokra emlékeztetően…

– Honnan a közéleti aktivitás iránti vonzalom, a szervezőkészség, a nehéz körülmények között élők helyzete iránti érzékenység? Tavaly már a VI. Családszervezetek Adventi Vásárát és Gyűjtését szervezte meg Herczegh Anita fővédnökségével.

– Mindig is érdekelt a közélet, a politika, úgy nőttem föl, hogy az életünk része volt. 12 éves voltam a rendszerváltáskor, és tisztán emlékszem az akkori történésekre, lelkesen mentem szüleimmel mindenféle tüntetésre. Horn Gyula miniszterelnöksége hatalmas sokk volt az egész családnak, érdekes ezekre a pillanatkora felnőtt fejjel, a politika aktív résztvevőjeként visszaemlékezni.

Szüleim mindig részt vettek jótékonysági szervezetek munkájában, anyukámtól „loptam” például a Családszervezetek Jótékonysági Vásárának ötletét is. Anyukám egész évben egy hasonló vásárra készült kislány korom óta, és ahogy közeledett az időpont egyre központibb szerepet töltött be a ez hétközapjainkban. Midig szívesen segítettem neki az előkészületekben és a rendezvény helyszínén is. Ma már ő segít nekem.

Tavasszal előkerülnek a bringák is! (Fotó: Király Nóra)

– A szabadidejében, ha van, sportolni, a természetben kirándulni látjuk a családjával. Két munka között, akár egy idegen városban is beugrik egy edzőterembe mozogni. Miért? Milyen jótékony  hatással van ez önre, és miért igyekszik ezt átadni a gyermekeinek is?

– Lételemem a mozgás és a sport, nem nagyon van olyan nap, amikor nincs mozgás az életünkben. A gyerekeim is így nőnek fel, bár néha elbizonytalanodom, hogy mi a jó. Erőltetni vagy inkább hagyni, hogy magától rájöjjenek milyen többletet ad a rendszeres  testmozgás. Nem könnyű az arany középutat megtalálni a gyereknevelés labirintusában.

Az biztos, hogyha egyszer ráérez az ízére, akkor nagyon nehéz abbahagyni. Ezért szervezünk az egyesületekkel is rengeteg sportprogramot a család minden tagjának vagy akár közösen, hogy megszerettessük velük, és életformájukká tegyük a rendszeres mozgást. A legnagyobb öröm nekem az, amikor látok egy-egy olyan anyukát, aki régen túlsúllyal küzdött, nulla mozgással, és ma már a sporteseményeink rendszeres látogatója.

– Az egészséges táplálkozásnak milyen előnyét látja, és megvalósíthatónak tartja-e egy átlagos életszínvonalú család számára, akár 3, 4, 5 gyermekkel is?

– Nagyon hiszek az egészséges táplálkozásban, de a mai világunkban egyre nehezebb megvalósítani sajnos. Ömlik ránk a rengeteg reklám, a műanyagokkal teli ételekről, italokról. Nehéz ellenállni, és megmagyarázni a gyerekeknek, hogy miért eszünk inkább zöldséget, gyümölcsöt.

Az egészséges táplálkozás lehet, hogy valamennyivel drágább és nehézkesebb, de hosszú távon többszörösen megtérül. Mi például sose vagyunk betegek, a 7 éves lányom még sose szedett be gyógyszert, és a többiek is talán egyszer-kétszer. Én ezt teljes mértékben az életformánknak tudom be: egészséges ételek, italok, napi kétszer gyümölcs, rendszeres testmozgás, és mindennap vagyunk friss levegőn, ami elengedhetetlen az agy működéséhez. Ha könnyebb út helyett minél többen ezt választanánk, akkor sokkal kevesebb beteg gyerek lenne ebben az országban.

Télen is a szabadban! – Anya-lányai szánkózás (Fotó: Király Nóra)

– A zöldjövőért milyen apró lépéseket tehetünk meg mi otthon a családban? Önök hogyan kezdték, milyen tudatos döntésekkel járulnak hozzá a saját otthonukban?

– Az én időmben senki sem úgy született, hogy környezettudatos. Nem volt erről szó se az óvodában, se az iskolában. Felnőtt fejjel tanultam ebbe bele, és a mai napig tanulom, hiszen ez egy hosszú folyamat és nagyon nagy a kísértés. Dől felénk a rengeteg reklám, a rengeteg műanyaggal, a fogyasztói társadalom szinte követeli, hogy szennyezzük a környezetet.

A gyermekeink sokkal jobb helyzetben vannak, hiszen a köznevelés, az oktatás, felsőoktatás egyre aktívabban  tanítja a mai gyerekeket, fiatalokat. Környezetvédelem területén azt látjuk, hogy sokszor fordított a helyzet: a fiatalok tanítják a felnőtteket. Igyekszünk mi is mindent megtenni annak érdekében, hogy kevésbé terheljük a bolygót, kevesebb szemetet termeljünk, és minden egyes nap fejlődjünk valamiben. Szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, vászon bevásárló táska, kulacs, autóhasználat csökkentése már a mindennapok része, de még van hova fejlődnünk.

 


Zöld Minősítés díj

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete eddigi környezettudatosságra nevelő és a gyermekeink, unokáink számára megteremthető zöldebb jövő melletti elkötelezett munkásságának egy újabb állomása a Zöld Minősítés díj pályázata, amelynek keretében hosszú távú célkitűzése az egyesületnek, hogy a magyarországi fogyasztói réteg egy megbízható minősítési rendszer segítségével könnyedén tudjon tudatosan és zölden élni. A díj szakmai partnere a Zöld Követ Egyesület, támogatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A pályázatról részletek a https://zoldminosites.hu/ oldalon olvashatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre