„Maradjunk együtt” – 15 éves a házasság hete

Idén is gazdag – online is követhető – programokkal jelentkezik a házasság hete, amelynek fókuszában a házasság és a család, a megtartó párkapcsolat és a közös egység keresése áll. Az Angliából indult kezdeményezést idén 15. alkalommal rendezik meg hazánkban, ezért most rendhagyó módon nem egy újabb házaspár mutatkozik be „nagykövetként”, hanem a korábbi évek „arcai” működnek közre a jubileumi héten.

2022. február 13. és 20. között idén is lesz házasság hete, amelyet Magyarországon 15. alkalommal rendeznek meg. „Most nem egy újabb házaspárt mutatunk be »nagykövetekként«, hanem a korábbi évek már megismert »arcaival« együttműködve készülünk a jubileumi hétre, amelynek mottója: Maradjunk együtt!” – tudtuk meg Kolos Emőkétől, a rendezvény sajtófőnökétől. A szlogenhez – amellyel országszerte már most számos előadás, program szerveződik – Gary Chapman, a világhírű párkapcsolati szakértő egy fontos könyve is kapcsolódik. A szakértőt felkértek, hogy a 15 éves évfordulóra küldjön kifejezetten a magyar párok számára egy rövid személyes videóüzenet, ezzel is kiemelve az évforduló jelentőségét.

Az idei év nem csak az évforduló miatt jelentős. Közismert hazai terapeuták tapasztalata szerint nagyon sok pár megszenvedte a Covid-időszakot; a bizonytalanságot, a rendhagyó élethelyzeteket. „Ezért is fontos, hogy a mostani fókuszt a közös megküzdésre helyezzük, ezzel is segítve az akár ingatag helyzetben lévő párokat, valamint biztatást és megerősítést adva azoknak is, akik összekovácsolódva kerültek ki ebből az időszakból” – tájékoztatott Kolos Emőke.

Mint minden évben, most is megrendezésre kerülnek a 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fővédnöksége alatt futó úgynevezett központi programok, amelyek olyan neves szakemberek, közismert házaspárok bevonásával jönnek létre, akik tudásukkal, tapasztalataikkal segítséget nyújthatnak a házasság előtt állóknak és a már házasságban élőknek egyaránt.

 Házasság hete 2022 – központilag szervezett programok:

Február 13., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a káposztásmegyeri református templomban (Budapest, IV.ker., Bőröndös u. 17.). Igét hirdet Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Az istentisztelet élőben követhető lesz a káposztásmegyeri református gyülekezet YouTube-csatornáján.

Február 14., hétfő 18 óra: Kapcsolódás. Újra és újra… Előadó: Mihalec Gábor pár- és családterapeuta. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 15., kedd 18 óra: Maradjunk együtt! Akkor is, ha…? Előadók: Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 16., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal Résztvevők: Lackfi János költő, író, műfordító és felesége Bárdos Júlia; Pindroch Csaba színművész és felesége, Verebes Linda; Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkay Anna. Moderátor: Mohay Bence sportriporter. Élő online közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete (Ha az aktuális járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, akkor személyes részvétellel is zajlik a program.)

Február 17., csütörtök 10 óra: „Egyensúly családban, munkában” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. Élő online közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán és Facebook-oldalán: www.facebook.com/haromkiralyfi . (Ha az aktuális járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, akkor személyes részvétellel is zajlik a program.) Előzetes regisztráció a www.haromkiralyfi.hu oldalon.

Február 18., péntek 18 óra: Együtt akarunk maradni! – Ifjú házasok vallomása a hűségről, elköteleződésről sok zenével, a Közel zenekar szolgálatával. Online műsor felvételről az Evangélikus Női Misszió YouTube-csatornáján.

Február 19., szombat 17 óra: Maradjunk együtt! A krízisek összekovácsoló ereje, avagy hogyan fogjuk be a szelet a vitorlába Előadók: Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus. Online előadás a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján: youtube.com/user/refnagyerdo

Február 20., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök (V. ker., Március 15. tér 2.)

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

Az elmúlt évek hazai nagykövetei voltak: Levente Péter és Döbrentey Ildikó; Csókay András és Altay Daniella; Süveges Gergő és Rudan Margit; Szabó Endre és Szabóné Nemesy Krisztina –„Veled vagyok egész”; Lackfi János és Bárdos Júlia – „Vágyni arra, ami a miénk”; Keresztes Ilona és Mohay Tamás – „Aki keres, azt megtalálják”; Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó – „Megtartó hűség”; Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin – „A szeretet: szenvedély és döntés; Madarász Isti és Kerekes Monika –„Veled kiteljesedve”; Zámbori Soma és Fazekas Rita –„Éltető sodrásban”; Gorove László és Gorove Kriszta –„Randevú egy életen át”; Semsei Rudolf és Dobay Eszter –„Csapatjáték szerelemmel”; Pálúr János és Pálúr Kornélia –„Ezerszer is igen!”.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre