A keresztényeknek és a muzulmánoknak békében együtt kell élniük a Közel-Keleten

Nabil

Az LSESD, melynek Nabil Costa az igazgatója, egy libanoni hitalapú szervezet, amelynek fókuszában a befogadó oktatás, a segélynyújtás és a fejlesztés áll. Munkája során a baptista és más evangéliumi egyházakkal együttműködve azon dolgozik, hogy az országban minél több fiatal részesüljön minőségi oktatásban.

Január végén a Magyar Baptista Szeretetszolgálathoz érkezett látogatóba Budapestre, és találkozott Azbej Trisztánnal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral. Rövid szabadidejében a libanoni iskolák működéséről, az ország jelenlegi helyzetéről, valamint arról beszélgettünk, hogyan tud a magyar kormány segíteni a jelenleg több okból is nehézséggel küzdő közel-keleti ország helyzetén.

Két oktatással foglalkozó intézménynél is fontos szerepkört tölt be. Mi a pontos feladatuk ezeknek az intézményeknek az oktatásban?

Az Libanoni Oktatási és Szociális Fejlesztési Társaság (továbbiakban LSESD) egy baptista intézmény, amely hat kisebb intézményt foglal magában. Minden intézmény másért felelős. Egyik ilyen a SKILD (angol betűszó, okos gyerekek egyéni tanulási nehézségekkel), ahol tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nyújtanak segítséget. Libanonban a gyerekek 10 százaléka küzd valamilyen tanulási nehézséggel, mégis sokan nem jutnak számukra megfelelő oktatáshoz. Igyekszünk felhívni a figyelmet az esetleges nehézségekre, illetve a tanuláshoz megfelelő körülményeket teremteni nekik.

Az LSESD része a Libanoni Evangélikus Iskolák Szövetsége is?

Nem, az nem tartozik hozzá, de szoros együttműködésben vannak egymással. Ennek az együttműködésnek köszönhetően például idén is egy nagyszerű programot tudunk megvalósítani. A bejrúti baptista iskolában jelenleg ezernégyszáz diákunk van. Mellettük további százan online vesznek részt az oktatásban. A tanulók között mindenféle vallású és nemzetiségű fiatalok vannak, ami külön öröm számunkra. A hallgatóinknak mindössze tíz százaléka keresztény, a többiek más vallásúak.

Nabil

Nabil Costa, Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

90 százalékuk nem keresztény? Ez hogyan lehetséges egy keresztény intézményben?

Ez úgy lehetséges, hogy Libanonban két campusunk van. Mindkettőt keresztény többségű területen alapítottuk, azonban a háború után úgy alakult, hogy az egyik intézményünk muzulmán többség lakta területre került. Ez a bejrúti baptista iskola. De ezt egyáltalán nem bánjuk. Ugyanúgy örülünk a nem keresztény diákoknak is, akik békében és szeretetben tanulnak együtt keresztény társaikkal.

Nem okoz tehát nehézséget egy keresztény kisebbségű településen élni?

Egyáltalán nem. Libanonban nincs ellentét a különböző vallások tagjai között. A feszültségeket és a konfliktust inkább felsőbb körökből generálják. A hétköznapi embereknek nincsenek konfliktusai egymással.

Annak ellenére sem, hogy jelenleg súlyos gazdasági és egészségügyi válság sújtja az országot?

Libanon jelenleg több nehézséggel is küzd. A 2019-es októberi forradalom óta gazdasági krízis uralkodik az országban. Az emberek jövedelme a tizedére csökkent. Tehát ha valaki korábban havi 3000 dollárnyit keresett, az most 300 dollárnak megfelelő összeget vihet haza egy hónapban. Ráadásul a bankok elvették a megtakarításainkat, tehát félretett pénzünk sincs. Emellett komoly problémát jelent a koronavírus-vészhelyzet is, amellyel szemben a legyengült ország nem tud megfelelően védekezni. Ennek ellenére Libanonban nem jelent problémát a vallások együttélése, nincsenek ilyen jellegű konfliktusok.

Nyolc évvel ezelőtt azt nyilatkozta, a szír keresztényeket nem mentik meg azzal a nyugati országok, ha vízumot osztanak nekik. Most, hogy Libanon is komoly nehézségekkel küzd, mi a véleménye erről?

Még mindig azt tartom a legjobb megoldásnak, ha a problémát ott oldjuk meg, ahol keletkezett. A libanoniaknak az országukban kell maradniuk, és ott talpra állni. A Közel-Kelet varázsa annak vallás, és etnikai sokszínűségében rejlik. A társadalom attól erősödik ezekben az országokban, hogy Szíriában, Libanonban, Egyiptomban vagy épp Jordániában élnek keresztények is.

Ezt kell megérteniük a nyugati népeknek, hogy a keresztényeknek és a muzulmánoknak meg kell tanulniuk békében együtt élni a Közel-Keleten. Nem kell őket egymás ellen uszítani, vagy egymással szemben támogatni.

Segíteni kell a kisebbségeket, hogy fent tudjanak maradni. A Közel-Keleten a keresztények jelenleg kisebbségben vannak. Ennek ellenére mégis tudunk hatni a kultúránkka. Erre van tehát szükség a Közel-Keleten: hogy mindenki részesüljön megfelelő ellátásban és oktatásban.

Nabil

Nabil Costa, Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A Közel-Keleten az egyik legnagyobb veszély a szélsőséges iszlám. Ez ellen hogyan lehet megoldás az oktatás minőségének a javítása?

Az iszlám szélsőségesek mindössze 5 százalékát teszik ki a muzulmánoknak. Egy kisebbség, amely az egész közösség megítélését elrontja. Ennek a terjedése ellen is úgy tudunk harcolni a Közel-Keleten, ha a nyugatiak támogatnak bennünket. De nem fegyverekkel, sokkal inkább humanitárius segítségnyújtással. Ha támogatják az iskoláinkat vagy kórházainkat, ahogy a magyar kormány vagy a Magyar Baptista Szeretetszolgálat is teszi. Segítenek átvészelni a nehéz időszakokat, és segítenek megmaradni szülőföldünkön, hogy terjeszthessük a békét. Ha a szélsőségesek látják, hogy támogatnak minket, hogy erősek vagyunk, hogy nincs hatalmuk velünk szemben, akkor tudunk megszabadulni tőlük. Ezért kérjük a nyugati országokat, hogy támogassák az iskoláinkat, és segítsenek fenntartani őket.

Szóba hozta a magyar kormánytól érkező támogatást. Ezért van most Magyarországon?

– Igen, azért vagyok itt, hogy felhívjam a figyelmet az ott élők helyzetére. Körülbelül háromévente jövök Magyarországra a Magyar Baptista Szeretetszolgálathoz, amely évek óta támogat bennünket. Idén az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral, Azbej Tristannal is találkozom. Látjuk, hogy a magyaroknak fontos Libanon, érdekli őket, mi van velünk, támogatnak bennünket és az iskoláinkat. Magyarország elöl jár a jó példával a többi nyugati ország előtt, és remélhetőleg hamarosan más országok is így fognak fordulni hozzánk.

Említette, hogy rendszeresen jár Magyarországra. Ilyenkor más Európai országokba is ellátogat?

– Igen, általában el szoktam menni Németországba, illetve az Egyesült Királyságba is különféle tárgyalásokra. Idén viszont csak Magyarországra jöttem. A világjárvány miatt nem könnyű utazni, de Magyarországra mindenképp el szerettem volna jönni. Nagyon szeretem ezt az országot, és nagyon szeretek itt lenni.

 A címlapképen: Nabil Costa. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre