Moszkva csalódott

Moszkva szerint Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő orosz biztonsági aggályokat a javaslataira adott válaszukban az Ukrajnához kapcsolódó feszültségre vonatkozóan.

Negatív válasz

Szergej Lavrov külügyminiszter azt írta közleményében: Washington válasza Moszkva fő biztonsági aggályaira negatív, a további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt. Vlagyimir Putyin elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban – tette hozzá.

„A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését”

– jelentette ki Lavrov.

Ismét elítélte, hogy a NATO a 90-es években Moszkvának tett ígérete ellenére „mértéktelenül” terjeszkedni akar. A külügyminiszter hangsúlyozta: egy ország szövetségválasztási jogának egyértelműen korlátot szab, hogy figyelembe kell vennie más országok biztonsági igényeit, így Oroszországét is. Szerinte erről az elvről a nyugati országok szándékosan hallgatnak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta újságíróknak: „Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása”. Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem siet a viszontválasszal, mert annak megfogalmazása időbe telik – tette hozzá. Az Egyesült Államok szerdán juttatta el az orosz javaslatokra adott válaszát a Kremlnek.

Adok-kapok

Antony Blinken külügyminiszter azt mondta erről, hogy „komoly diplomáciai útvonalat” jelöl ki. „Elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat”. Nem részletezte, hogy mit tartalmaz a dokumentum. Kiemelte ugyanakkor, hogy az Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg, és Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el. Szerinte a válasz tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben. Mindazonáltal világossá tette: az Egyesült Államok „eleve esélytelennek tartja”, hogy teljesüljenek azok az orosz követelések. Ezek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre. Olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre