Erdő Péter: Isten ereje képes megújítani és újrarendezni körülöttünk a világot

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Budapesten az ökumenikus imahét zárásaként a keresztény-zsidó imaórát. A január 23-ai esemény hagyományos helyszíne az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom volt. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás és Frölich Róbert főrabbi vezette, a keresztény felekezetek képviselői imát mondtak.

Az eseményen a Nehemiás könyvéből felolvasott részlethez kapcsolódva Erdő Péter bíboros azt mondta: amikor a választott nép visszatérhetett őseinek földjére, szinte emberfeletti erőfeszítés kellett ahhoz, hogy újraszervezzék a nemzet és a vallási közösség életét. Beszélt arról is: új esztendő kezdődik, ünnepelni kell az újra megtalált isteni tanítást, az Isten irgalmából megújuló, soha el nem felejtett szövetséget.

A bíboros megjegyezte: sokan manapság a zsidó-keresztény kultúra végnapjait látják a nyugati világban. Ugyanakkor – emlékeztetett – nem először fordul elő a történelemben, hogy egy látszólagos megsemmisülés után Isten ereje képes megújítani és újrarendezni körülöttünk a világot.

S ha felismerjük, milyen messzire sodródtunk Istentől, kesergés helyett a mai nyelvünkön próbáljuk meghallgatni üzenetét – mondta.

Közös összefogás a békességért

Frölich Róbert főrabbi az imaórán arról beszélt, hogy szombaton a világ zsinagógáiban Jitró hetiszakaszát olvasták fel, amely Jitró történetét is tartalmazza. Jitró tanácsára választotta ki ugyanis Mózes azokat a tisztességes, istenfélő bölcseket, akik segítettek neki a törvénykezésben. A jitrói tanács megfogadásával volt képes Mózes már a sivatagban megszervezni a későbbi zsidó ország igazságszolgáltatási rendszerét.

A főrabbi arra is rámutatott, hogy a mostani közös imaóra még szélesebb jelentést ad a történetnek; „más-más felekezethez tartozunk, más-más embercsoportok néznek ránk, más-más hitben, más-más gyakorlatban vezetjük a ránk bízottakat. És itt vagyunk együtt, itt vagyunk békességben, mert békességet akarunk”.

Az igehirdetések után a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának egyházi vezetői mondtak imákat.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Címlapkép: Topor Márta/Magyar Kurír

Zsidó-keresztény imaórát tartanak Budapesten

Iratkozzon fel hírlevelünkre