Humanitárius gyorssegélyt küld Magyarország Ghánába

Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a közel száz sérülttel és halálos áldozattal járó ghánai Bogoso közelében bekövetkezett robbanásos katasztrófában érintett embereknek - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 5 millió forint humanitárius gyorssegélyt juttat el Ghánába, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és helyi partnerszervezetével együttműködésben a túlélők életmentő ellátására, mentési munkálatokra fognak fordítani.

Ghána az Európába irányuló migráció egyik forrásországa, a magyar kormány humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt helyszíne – írták.

Az elmúlt években a Hungary Helps Program elsősorban gyermekvédelmi, oktatási és szakképzési intézményeknek nyújtott segítséget anyagi támogatással és önkéntes programján keresztül. Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete január közepén, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 2021-ben látogatott el az afrikai országba, ahol több, a magyar program által támogatott projekthelyszínt is megtekintettek – áll a közleményben.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a ghánai Koforiduában, a Hungary Helps magyar segélyprogram segítségével bővített Newill Academy iskolában 2022. január 13-án. Jobbra William Newman, az iskola alapítója. MTI/Bruzák Noémi

Épületek százai dőltek össze

Hatalmas robbanás történt Ghána nyugati részének egyik bányászati régiójában csütörtökön, épületek százai dőltek össze, a halálos áldozatok pontos száma még nem ismert. Helyi sajtóértesülések szerint a szerencsétlenség a Bogoso és Bawdie bányásztelepülések közötti Apiate kisvárosában történt.

A beszámolók szerint a robbanás oka az lehetett, hogy a torontói székhelyű Kinross vállalat tulajdonában lévő Chirano aranybányához tartó, robbanószerrel megpakolt teherautó összeütközött egy motorkerékpárral. A sajtóorgánumokban megjelent, de hivatalosan még meg nem erősített felvételek a robbanás kiterjedt, füstölgő térségét mutatták, hatalmas pusztítás nyomaival.

Egy videófelvételen két megcsonkított, porral takart holttest tűnt fel. Egy tisztségviselő ugyanakkor legalább tíz halottról számolt be.

Az egyik helyi tanácstag által megosztott felvételek pedig egy mély krátert mutattak, amelynek széleiről emberek bámészkodtak a mélybe. Seji Saji Amedonu, az országos katasztrófavédelmi hivatal helyettes vezetője szerint ötszáz épület semmisült meg. Nana Akufo-Addo elnök mikroblogján részvétét nyilvánította a szerencsétlenségben életüket vesztett emberek hozzátartozóinak. A rendőrség közlése szerint a közeli települések vezetéseit felkérték, hogy a túlélők számára biztosítsanak szálláshelyet közlétesítményekben, így iskolákban és templomokban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre