Semmelweis Ignáctól Karikó Katalinig – rendkívüli magyarok gyerekszemmel

Egy kisgyereknek minden történet mese. Minden fikció valóság és minden valóság kicsit mesés. Főleg, ha gyerekkönyvben, színes illusztrációkkal és különleges adalékokkal megfűszerezve tálaljuk nekik. Így lesz húsz híres magyar ember életét bemutató könyv felnőttet, gyermeket egyaránt lebilincselő izgalmas mese.

Mit szólna a kedves olvasó, ha kedvenc mesehőse csak úgy mellételepedne, és elkezdene mesélni az életéről? De nem csak úgy nagy vonalakban, hanem minden színes-szagos részletre kitérően? Ha nem tévedek, még felnőtt létére is érdekelné egy ilyen rendkívüli lehetőség. Hát ha még olyan ismert személyiségről lenne szó, aki példakép, elismert és szeretett ember, és aki az egész világot megváltoztatta! S ha mindennek tetejébe még magyar is az illető? Hát, akkor nem csupán izgalom, de jogos büszkeség is átjárná a szívünket, hogy ez a rendkívüli ember éppen nekünk mesél az életéről.

A könyv borítója

Pontosan ez történik velünk, amikor kezünkbe vesszük Fodor Marcsi életmeséinek 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer című kötetét, amely egyes szám első személyben kalauzol végig minket Rubik Ernőtől Puskás Ferencen keresztül Karikó Katalinig, feltalálók és tudósok, életművészek és őstehetségek sokszor küzdelmes mégis szép, tartalmas életén. A valós információkon, élő rokonokkal történt beszélgetéseken alapuló és fennmaradt forrásokból táplálkozó rövid, de annál izgalmasabb ismertetők nem csupán száraz tényeket, érdekes információkat tartalmaznak, de megpróbálnak minket beengedni a kulisszák mögé:

Mit gondolhatott a koronavírus elleni vakcina feltalálója, amikor hosszú évek fáradtságos kutatása ellenére senki nem hitt abban, hogy találmánya egyszer még hasznára lehet az emberiségnek? Puskás öcsit elrettentette-e a gyakorlástól az, hogy edző édesapja nem sok jövőt jósolt neki a zöld gyepen, mert lustának találta? Ki tudta rakni Rubik Ernő a saját kockáját, amikor először megépítette?

Ilyen és hasonló kérdések, ha nem is tudatosan, de talán mindannyiunk fejében megfogalmazódnak egy-egy különleges életút láttán, pláne, ha saját eredményeinket mérjük ezekhez a rendkívüli emberekhez. Ám egy kisgyerek számára éppen az a különleges és felemelő Fodor Marcsi történeteiben, hogy a küzdelmek és elakadások mellett a tenni vágyás és a kitartás is megmutatkozik, mint egy valóságos mesében. Nem csupán a csillogás és a fényes siker, az eredmény történetei ezek, hiszen az életben minden eredményért meg kell dolgozni. Ahogyan a könyvben szereplő híres embereknek sem első nekifutásra sikerült elérni egész világot felforgató teljesítményeiket.

Ma, amikor a közösségi oldalak csillogása annyira elvakítja a szívünket, hogy néha már egy apró kudarcot, próbatételt is világvégének élünk meg – fokozottan igaz ez a kamasz gyermekeinkre, akik már ebben a botlásokat be sem mutató, lájkoktól hemzsegő világban szocializálódtak – nagyon fontos üzenete van egy olyan könyvnek, amely felfedi a nagyság mögötti küzdelmet, a csillogás mögötti árnyékot is. Teszi mindezt olyan könnyed és olvasmányos módon, hogy az nem csupán egy gyerek, de a felnőtt olvasó figyelmét is leköti. 

Egy gyerekkönyv óriási előnye, ha nem csupán a célközönség, de a szülő is örömmel kézbe veszi azt. Ha a benne lévő információk nekem is tudnak újat mondani, s a történetek túlmutatnak az „aranyos” kategórián, nem csupán örömteli, de megható tanulsággal szolgálnak, az már hab a tortán. Mert valljuk be őszintén: a sikeres magyar emberek mögött egy kicsit ott lehetünk mi is, akik néha könnytől csillogó arccal vívjuk saját, apró küzdelmeinket az élet sokszor viharos tengerén. S bizony jólesik olykor-olykor megpihenve ránézni ezekre a fénylő oszlopokra, amelyek világossága toronyként mutat irányt olyankor is, amikor a hajónk kicsit megbillent az erős sodrás, az óriás hullámok hatására.

Fodor Marcsi: 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer

MANÓ KÖNYVEK

Megjelenés: 2021. augusztus 09.

Iratkozzon fel hírlevelünkre