Győzött a szeretet Indiában

Az indiai szövetségi kormány váratlanul meghosszabbította a Szeretet Misszionáriusainak külföldi finanszírozás fogadására és felhasználására vonatkozó engedélyét. Teréz anya nővérei továbbra is az ország legszegényebbjeit segíthetik.

Továbbra is segíthetik a szegényeket

Még szombaton számolt be a Vatican News arról, hogy a szövetségi kormány január 7-én állította vissza a külföldi hozzájárulások szabályozásáról szóló törvény engedélyét a vallási rend számára – írja a Catholic News Agency. Ezzel újra lehetővé vált, hogy külföldi forrásokat fogadjon és használjon fel. A kormány a döntését nem indokolta. A jótékonysági szervezet így további öt évig folytathatja munkáját.

Mint ismeretes, az indiai belügyminisztérium karácsony napján döntött úgy, hogy elutasítja a szervezet karitatív jellegére vonatkozó kérelmét. Ezzel pedig megakadályozta, hogy külföldi adományokat vegyenek igénybe a misszionáriusok. Döntésüket akkor azzal indokolták, hogy az elmúlt hetekben néhány „negatív információ” érkezett a szervezetről. A keresztényellenes vonásokkal teli hírekben elsősorban hittérítéssel vádolták Teréz anya nővéreit.

Sunita Kumar, a Szeretet Misszionáriusai kalkuttai szóvivője még december 28-án nyilatkozta azt a The New York Timesnak, hogy bízik a probléma megoldhatóságában. Azt is hozzátette, hogy a helyi támogatás miatt a misszionáriusok munkájának finanszírozását nem érinti azonnal a kormány döntése. Napokkal később azonban a szervezet elkezdte osztani élelmiszereit és egyéb cikkeit, ami megdöbbenéshez és aggodalmakhoz vezetett a szegénységben élők között. A kérelem elfogadása így hatalmas megkönnyebbülést jelent számukra.

„Örülünk, hogy engedélyünk visszaállítása nagyobb késedelem nélkül történt meg” – mondta a szóvivő a januári bejelentést követően az UCA Newsnak.

Kegyetlen karácsonyi ajándék

India 1976. évi külföldi hozzájárulásokról szóló törvénye értelmében a civil szervezeteknek szóló engedélyek érvényességi ideje öt év. Ám a kormány az utóbbi öt évben fokozottan ellenőrzi a nonprofit szervezetek külföldi finanszírozását. A 2021 márciusában végződő pénzügyi évben több mint 13 millió dollár érkezett külföldi adományokból a szervezet javára.

Dominic Gomes, a kalkuttai főegyházmegye általános vikáriusa az első bejelentést „a szegények legszegényebbjei számára adott kegyetlen karácsonyi ajándéknak” nevezte. Arra is emlékeztetett, hogy mintegy 22 000 beteg és gondozott él a Szeretet Misszionáriusainak központjaiban.

„A rend szerzetesnővérei és szerzetestestvérei gyakran az egyetlen barátai a leprásoknak, a kirekesztetteknek, akikhez senki nem lép oda. A keresztény közösségnek és szociális munkájának elutasítása leginkább azokat támadja gyáva módon, akik a legszegényebbek Indiában”

– fűzte hozzá a kalkuttai érsekség általános helynöke.

 

Kiemelt képünkön: Ételosztás Indiában. Ingyen reggelijét fogyasztja egy férfi az albán származású római katolikus apáca, Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai rendház épülete előtt a kelet-indiai Kolkatában 2021. december 28-án. Az indiai kormány megtiltotta Teréz anya jótékonysági szervezetének külföldi források fogadását, mondván, hogy a katolikus szervezet nem tartotta be a helyi törvényeket (Fotó: MTI/AP/Bikasz Dasz)

Iratkozzon fel hírlevelünkre