Egyre több a kényszerházasság

Az elmúlt hat évben 60 százalékkal nőtt a kényszerházasságok száma, az esetek 14 százalékában a kényszer alatt álló lány 15 év alatti.

A statisztikák romlására egy korábbi áldozat, Hannah Serroukh hívta fel a figyelmet, akit a mostohaapja akart 15 éves korában feleségül venni. Jelenleg a nő a Politeia alapítvány tagja, és a kényszerházasságok megakadályozásáért küzd.

Spanyolországban a kényszerházasságok száma 2015 óta 60 százalékkal nőtt. A lányoknak csupán a harmada töltötte be a 18. életévét a házasságok létrejöttekor. Az alapítvány szerint, a kényszerházasságok 14 százalékában 15 év alattiak a lányok.

A leginkább érintett régiókban még ennél is súlyosabb a helyzet. Katalóniában például 2017 óta megkétszereződött a kényszerházasságok száma.

Hannah Serroukh elmondása szerint a mecsetek szélsőséges imámjai adják áldásukat ezekhez a házasságokhoz, amelyeket csak a lányok születési országába jegyeznek be addig, míg nem lesznek 18 évesek. „Voltak esetek amikor a párok nagybácsiként és unokahúgként mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, miközben az imámnál már házasságot kötöttek”.

A kényszerházasságokon belül a gyermekházasságok aránya egy szabálymódosítás után drasztikusan megemelkedett. A spanyol kormány ugyanis 2015-ben a házasságkötéshez szükséges életkort 14 évről 16-ra emelte. Ezek után több korábban megkötött házasságot is megvizsgáltak, melyek így gyermekházasságnak vagy érvénytelennek minősültek.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre