Ferenc pápa januári imaszándéka az üldözött keresztényekért szól

Ferenc pápa videóüzenetben kéri a katolikus hívőket, hogy 2022 januárjában azokért imádkozzanak, akiket vallásuk miatt ér megkülönböztetés. A katolikus egyházfő felhívása nem véletlen, az elmúlt évben több mint 300 millió keresztényt üldöztek szerte a világban.

Imádkozzunk az üldözöttekért

A  január 4-én közzétett felvételben a pápa „embertelennek” és „őrületnek” nevezte a vallásüldözést – írja a Catholic News Agency.

„Hogyan engedhetjük meg, hogy ebben a civilizált társadalomban vannak olyan emberek, akiket pusztán azért üldöznek, mert nyíltan megvallják a hitüket?”

– teszi fel a kérdést az egyház vezetője. Majd hozzátette: imádkozzunk, hogy azok, akik diszkriminációt és vallásüldöztetést szenvednek, megtalálják társadalmukban a méltóságukat, és azokat a jogokat, amelyek a testvériségből fakadnak.

A pápa 2021 márciusi iraki útját bemutató, lerombolt templomokat és különböző jeleneteket is tartalmazó videót a Pápa Világi Imahálózata (Pope’s Worlwide Prayer Network) népszerűsíti. Az oldal a pápa havi imaszándékaira hívja fel a figyelmet.

Erősödő keresztényüldözés a világban

A katolikus egyházfő nem véletlenül intézett felhívást ebben a témában. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg hírek világszerte a növekvő keresztényüldözésről.

Az Open Doors érdekvédelmi szervezet világfigyelő listája szerint például Észak-Korea, Afganisztán, Szomália és Nigéria azon 10 legrosszabb országok közé tartozik, ahol nagymértékű keresztényelnyomás figyelhető meg. Megelőzve ezzel a 11., illetve 12. helyen álló Irakot és Szíriát, amelyeket gyakran a keresztényüldözés „szélsőséges” helyeiként jellemeznek. A szervezet 2021-es évre vonatkozó jelentése szerint mintegy 340 millió keresztényt üldöznek szerte a világban. Ez egyébként 30 milliós növekedést jelent az előző évhez képest.

Ahogy arról a Vasárnap.hu is beszámolt, az Agenzia Fides vatikáni hírportál szerint 2021-ben 22 katolikus hittérítő lett erőszakos halál áldozata. Közülük 13 pap, két apáca, egy szerzetes és hat nem egyházi személy volt. Kontinensekre lebontva Afrikában tizenhárom, Latin-Amerikában hét, Ázsiában három, Európában pedig egy katolikus hittérítőt öltek meg. A vatikáni hírügynökség weboldalán részletes beszámoló érhető el a tavaly elhunytak kilétéről és haláluk körülményeiről. Ugyanakkor – ahogy arra a Fides is felhívja a figyelmet – az ügynökség nem közöl számadatokat az Afrikában vallási indíttatásból meggyilkolt katolikusokat illetően.

Növekvő számú atrocitások Afrikában és Ázsiában

A katolikus hírportál emlékeztet arra is, hogy tavaly Antony Blinken amerikai külügyminisztert érte bírálat, amiért levette Nigériát a keresztény üldöztetések listájáról. Azt az országot, amelyben – egyes egyházi vezetők szerint – a keresztények elleni erőszak elérte a népirtás szintjét. A nyugat-afrikai országban naponta átlagosan 10 keresztényt ölnek meg. A falvak, a nők és gyermekek elleni támadásokat és atrocitásokat gyakran büntetlenül követik el.

Az Indiában is erősödő keresztényüldözést igazolja az a napokban megjelent hír, hogy a Kalkuttai Teréz anya alapította Szeretet Misszionáriusai szervezet munkája végéhez közeledik az országban. Ahogy oldalunk is közölte, az indiai szövetségi kormány nem hosszabbította meg kongregáció engedélyüket, azaz hogy „elismert karitatív szervezetként” működjenek. A regisztráció megújítását elutasító döntéssel megakadályozzák a külföldről érkező finanszírozást és ezzel minden tevékenységük folytatását. A kormány döntését ráadásul december 25-én jelentette be, kegyetlen karácsonyi ajándékot adva ezzel „a szegények között is a legszegényebbeknek.”

 

Kiemelt képünkön: Ferenc pápa a helybeli keresztény közösség tagjaival imádkozik a kurdisztáni Karakos újjáépített Szeplőtelen Fogantatás-templomában 2021. március 7-én. (Fotó:MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

Sokasodó erőszakos támadások az egyház követői ellen

Iratkozzon fel hírlevelünkre