Sokasodó erőszakos támadások az egyház követői ellen

A pápai támogatással alapított Segély a szükségben lévő templomoknak (ACN) Alapítvány 2021-es jelentése szerint egyre nagyobb számban válnak erőszak áldozataivá a papok, a szerzetesek és a misszionáriusok.

A szervezet aggodalmát fejezte ki az egyház szolgálatában állókat érő fenyegetések miatt. Állításuk szerint a média 2021-ben legalább 17 gyilkosságról és 20 emberrablásról számolt be – írja az Aleteia.org az alapítvány honlapján található jelentés alapján.

Nem véd meg a vallás

„Az hogy pap vagy szerzetes vagy, nem tesz immunissá az erőszakkal szemben” – jegyezte meg Thomas Heine-Geldern, az ACN ügyvezető elnöke. Azt is hozzátette: épp ellenkezőleg, pont ez tehet célponttá tehet. Az indíték, néha anyagi eredetű, ahogyan azt egy elrablás vagy váltságdíj követelése esetén látjuk. Néha egyszerűen csak el akarják hallgattattni az egyház hangját, amely pont az erőszakot és az igazságtalanságot ítéli el.

Mindenesetre egy növekvő agressziót tapasztalhatunk, mely az üldöztetésen és a vallásszabadság hiányán alapul. Ma már nincs mindenhol biztonságos hely vagy idő a vallásos emberek számára. Éjjel-nappal támadták őket akár otthonaikban, akár a templomokban, az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön. Lelőtték, leszúrták vagy éppen agyonverték őket.

Az ACN különösen a nigériai helyzettel igyekszik felhívni a figyelmet a problémára, ahol az előbb említett halálos kimenetelű támadásokból két eset is ismert. Ezenkívül hét emberrablás történt még az országban. Bár a körülmények igen változóak, a szituációt jól példázza Izu Marcel Onyeocha atya esete, akit Dél-Nigériában raboltak el még áprilisban. Az atya, miután kiszállt elromlott járművéből, hogy ellenőrizze azt, egy fulani pásztornak vélt csoport támadta meg. Elrablása után két nappal engedték csak szabadon.

Nigéria mellett Mexikót is olyan országnak tartják, ahol magas a keresztények ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Az idén legalább három papot és egy katekétát öltek meg különböző incidensek során az országban. Ezeknek egyike Juan Antonio Orozco Alvadaro atya esete. A ferences pap épp misét celebrált az ország egyik településén, amikor rivális bandák fegyveres csatája közben fogták el.

Üldözések szerte a világban

Ilyen típusú emberrablások és gyilkosságok egyre több országban történnek, köztük Venezuelában, Peruban, Haitin, Dél-Szudánban, Ugandában vagy Maliban – jegyzi meg az oldal a jelentésre hivatkozva. Még a biztonságos országnak tekintett Franciaországban is, ahol augusztusban gyilkolta meg Olivier Maire atyát egy férfi. A ruandai menekültet a misszionáriusok Saint-Laurent-sur-Sèvre-i házában látta vendégül az atya, miközben gyanúsítottként gyújtogatás vádjával várta tárgyalását a nantes-i katedrális ügyében.

Jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – ezt már Azbej Tristan jelentette ki nemrég egy lakossági fórumon. Azt is hozzátette: több mint 300 millió olyan ember él a világon, akit kereszténysége miatt diszkriminálnak, másodrendű állampolgárként kezelnek, s szinte mindennap terrortámadásoknak vannak kitéve. Habár naponta átlagosan 12-13 embert gyilkolnak meg keresztény hite miatt, a nemzetközi liberális jogvédőktől erről sosem lehet hallani – olvasható a Vasárnap.hu oldalán.

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára azt is elmondta, hogy munkájuk során vált számukra is világossá, hogy a kereszténység támadás alatt áll. Az elmúlt évek európai példáit megemlítve hívta fel a figyelmet arra, hogy a keresztény értékek és a szabad vallásgyakorlás megvédésére sajnos ma már Európában is szükség van.

Amíg tőlünk keletre a keresztényeket humanitárius válság érinti, addig nyugatra a kereszténység önazonossági válságban szenved.

Ennek a válságnak két alapja van: az elmúlt évek liberális gondolkodása a keresztény értékek és hagyományok kigúnyolását és elnyomását eredményezte; a migráció nyomában megjelenő iszlamizmus pedig Európába is elhozta a keresztényüldözést – jegyezte meg az államtitkár.

Felhívás a keresztényüldözés ellen

Ha valahol törékennyé válik a biztonság és az emberek többsége elmenekül, általában a papok, a szerzetesek és a világi katolikus misszionáriusok azok, akik ott maradnak. Viszont a másik iránti szolgálatuk és elkötelezettségük az, ami célponttá teszik őket. Ezért minden eddiginél nagyobb szükségük van imáinkra és támogatásunkra – zárta gondolatait Thomas Heien-Geldern.

Az egyre nagyobb számban előforduló szomorú események miatt szervez nemzetközi kampányt az ACN #RedWeek címmel november 17. és 24. között. Ennek részeként egy héten keresztül vörös fénnyel világítják meg katedrálisok, templomok, műemlékek és középületek százait világszerte.

A kampánnyal a keresztényüldözésre és a vallásszabadság szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet.

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre