Azbej Tristan: A baranyai határ menti régió a keresztény civilizáció egyik bástyája

A Baranya megyei Siklóson tartott szerdán előadást a Hungary Helps program munkájáról Azbej Tristan államtitkár. A Siklóshoz közeli, határ menti települések az elmúlt években már megtapasztalhatták az illegális migráció káros hatásait – Azbej Tristan szerint az itt élők bizonyos értelemben a kereszténység védőbástyáinak tekinthetők.

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárát a térség országgyűlési képviselője, Nagy Csaba köszöntötte a siklósi, szerda esti fórum kezdetén. A képviselő arról beszélt: Magyarország 2015-ben, a migránsválság idején, többek közt a schengeni határellenőrzési kódex betartásával nagy erőfeszítéseket tett Európa és az ország védelme érdekében. 2015 szeptembere és 2016 októbere között 36 ezer illegális határátlépő érkezett Baranya megyébe – emelte ki, és emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány mindig azt az álláspontot képviselte, hogy ahol a baj van, oda kell vinni a segítséget. A Hungary Helps programja pontosan ezt valósítja meg a gyakorlatban, és ezért is fontos, hogy egyre többen megismerjék a kormány ezirányú munkáját – fűzte hozzá Nagy Csaba.

Azbej Tristan államtitkár – aki a fórum előtt látogatást tett a közeli magyar–horvát határszakaszon, találkozott a határon szolgálatot teljesítőkkel és a határ menti települések polgármestereivel – megjegyezte: igazi hősökkel ismerkedett meg. Meglátása szerint a határ védelme érdekében kifejtett munkájuk nemcsak saját településeikre szorítkozik, hanem az egész ország, az Európai Unió és a kereszténység védelmét is jelenti.

Nem túlzás azt mondani, hogy ez a régió a keresztény civilizáció egyik bástyája – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a határ megvédéséért, illetve a kerítés felépítéséért a brüsszeli politikusoktól sem köszönetet, sem anyagi hozzájárulást nem kaptunk. Az illegális migránsok megállításáért olyannak állították be a magyarokat, mint akik nem szolidárisak a bajbajutottak irányában.

A határaink védelme mellett indította el Magyarország kormánya a Hungary Helps programot, melynek célja, hogy a konfliktusövezetekben lehetővé tegyék az emberek számára, hogy szülőföldjükön maradjanak az illegális migráció választása helyett. Az államtitkár beszámolt arról: munkájuk során nem csak az vált világossá, hogy a migráció minden érintett fél számára veszélyes és rossz, hanem az is, hogy a kereszténység támadás alatt áll. Az elmúlt évek során tapasztaltak alapján kiemelte: míg keleten templomokat robbantanak fel, addig nyugaton bezárják azokat, és mecsetté, diszkóvá vagy éppen fitneszteremmé alakítják át.

Amíg tőlünk keletre a keresztényeket humanitárius válság érinti, addig nyugatra a kereszténység önazonossági válságban szenved – fűzte hozzá.

A program – emelte ki – olyan keresztény értékek megvédéséről is szól, mint a család vagy a szabad vallásgyakorlás. Hozzátette: erre a védelemre sajnos már Európában is szükség van. Az elmúlt években a liberális gondolkodás a keresztény értékrendek és hagyományok kigúnyolását, valamint elnyomását okozta. A migráció nyomában megjelent iszlamizmus pedig már Európába is elhozta a keresztényüldözést.

A muszlim vallás európai megerősödésével kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet az európai nagyvárosokban már ismert, úgynevezett no-go zónákra is. A Svédországtól Németországon át egészen Nagy-Britanniáig megtalálható övezetekben nem a polgári jogrend, hanem a saría törvénye érvényesül. A területeket elsősorban migránsmissziós bűnszervezetek és vallási szélsőségesek irányítják, teljesen kikerülve az európai jogrend alól.

A Hungary Helps olyan keresztény embereknek segít, akiket a hitük és vallási meggyőződésük miatt üldöznek a világban. Jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – jelentette ki Azbej Tristan.

Hozzátette: több mint 300 millió olyan ember él a világon, akit kereszténysége miatt diszkriminálnak, másodrendű állampolgárként kezelnek, s szinte minden nap terrortámadásoknak vannak kitéve. Habár naponta átlagosan 12-13 embert gyilkolnak meg keresztény hite miatt, a nemzetközi liberális jogvédőktől erről sosem lehet hallani.

Azbej Tristan emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unió alapítói az ötvenes években még ki tudták mondani: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Ha Európa elhagyja önmagát, megsemmisül. Meglátása szerint ha a Közel-Keletről eltűnnek a keresztények, magunkat is el fogjuk veszíteni.

A Hungary Helps program az elmúlt négy évben több mint 40 országban ért el szenvedő közösségeket, több, mint 400 ezer ember számára tették lehetővé, hogy a migráció helyett a szülőföldön maradást válasszák.

Az államtitkár néhány kiemelkedő projekten keresztül is bemutatta a szervezet munkáját a siklósi közönségnek. Beszélt a szíriai Homsz városában felújított házakról, ahová több, mint 200 család költözhetett vissza; vagy az Irakban található belső menekült gyerekek számára felépített erbíli Szűz Mária általános iskoláról; ismertette a szintén Irakban található Tell-Aszkuf település újjáépítését, ahova – elmondása szerint – az 1300 elmenekült családból 1000 térhetett vissza; az elmúlt években hatalmas gazdasági és politikai válsággal küzdő Libanonban tett segítségnyújtásról, illetve az egyes afrikai országokban létesített iskolákról és az ott önkéntesként dolgozó Hardi Richárd missziós szemorvos munkájának segítéséről. Az államtitkár tapasztalatai szerint a migráció megelőzésében kiemelt szerepe van a helyben nyújtott segítségnek és problémamegoldásnak.

A Hungary Helps 2017-ben indította el ösztöndíjprogramját, melynek lényege, hogy felsőfokú tanulmányok folytatására biztosítsanak lehetőséget Magyarországon a konfliktusövezetekben élő keresztény fiatalok számára. Az itt megszerzett tudással, hazájukba visszatérve jelentős szerepet játszhatnak közösségeik felépítésében vagy megerősítésében. A programban már közel 100 olyan diák vett részt, aki jelenleg már Afrikában vagy Ázsiában segít közössége megmaradásában.

Kiemelt képünkön: Azbej Tristan (fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre