Többen is LMBTQ+ propagandával akarnak díjat nyerni

LMBTQ+

Az európai LUX közönségdíjra jelölt alkotások kétharmada LMBTQ+ film.

2020-ban az Európai Parlament és a European Film Academy együttes kezdeményezésére létrejött a LUX-közönségdíj, melyet idén adnak át másodszor.

Az Európai Unió lakosai idén május 25-ig értékelhetik egytől ötig, csillagokkal a három jelölt filmet.

A kiírás szerint „a díj célja a politika és a polgárok közötti kapcsolatok erősítése azáltal, hogy az európai nézőket felkérik arra, hogy váljanak maguk is aktív szereplőkké és szavazzanak a kedvenc filmjükre”.

A kezdeményezés üdvözlendő, azonban amikor meglátjuk a jelölt filmek előzetesét, megállapíthatjuk, hogy nem csak pontozni, de végig nézni is nehéz lesz őket. A háromból két film központi témaköre az LMBTQ+ közösséget érő hátrányos megkülönböztetés.

A jelölt filmek

Ráadásul az egyik jelölt alkotásban, a dán Flee című filmben még a menekültkártyát is kijátsszák: főhőse egy homoszexuális, Afganisztánból menekült férfi, aki azért küzd, hogy legyőzze korábbi démonjait, és férjével boldog házasságban élhessen.

„Amin Nawabi (álnév), a 36 éves, magasan képzett akadémikus egy 20 éve rejtegetett fájdalmas titokkal küzd, amely miatt zátonyra futhat a saját maga és leendő férje számára felépített élete”, olvashatjuk a LUX honlapján közzétett rövid összefoglalóban.

A második jelölt film, egy osztrák–német koprodukció, a Great Freedom (Grosse Freiheit) a 20. században játszódik, azokban az időkben, amikor a homoszexualitást még börtönnel büntették Németországban. A főhős egy homoszexuális férfi, aki nem tud, nem akar parancsolni vágyainak, és időről időre rács mögé kerül. Itt egy homofób sorozatgyilkossal kényszerül egy cellában aludni, akit természetesen a film során fokozatosan meg fog téríteni.

Mindezek után nem sok esélye maradt a győzelemre a harmadik jelöltnek, a Quo Vadis Aida című nemzetközi koprodukciónak. Ez utóbbi a délszláv háborút, azon belül az 1992-1995-ös bosnyák háborút mutatja be. Főhőse egy tolmács, aki munkájának köszönhetően kulcsfontosságú információkhoz jut. A film többek között az ő dilemmájáról szól, hogy mit kezd ezzel az információval.

A kiválasztás menete

A LUX-közönségdíjat egy korábbi elismerés, a LUX-filmdíj mintájára hozták létre. Az Luxaward.eu honlap szerint az „eredeti LUX-filmdíj céljaihoz hasonlóan ez az új díj is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyek az európai nyilvános vita aktuális kérdéseivel foglalkoznak, kulturális hidakat építve ezáltal Európa-szerte az emberek között”.

A három filmet egy húszfős bizottság választotta ki több nevezett alkotás közül. A zsűri tagjai az európai filmipar képviselői: lehetnek producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők, filmrendezők, fesztiválszervezők vagy filmkritikusok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre