Egy évtized alatt 400 templomot zártak be

Csak az elmúlt egy évtizedben 400 templomot zártak be az országban a hívek és a közösségi támogatás hiányára hivatkozva.

A hívek számának rohamos csökkenése miatt Nagy-Britanniában 423 templomot zártak be 2010 és 2019 között. Az elmúlt három évtizedben pedig összesen 940 templom zárt be. Így már csak 15 496 működik egész Nagy-Britanniában. Andrew Nunn tiszteletes a templombezárások egyre növekvő számát megdöbbentőnek minősítette.

„Osztom sok ember aggodalmát, hogy a templomok bezárásához vezető politika azt is jelentheti, hogy egyre több változást kell majd eszközölni a plébánia rendszerben ami az anglikán egyház létének alapja”

– mondta a tiszteletes.

Az anglikán pap azonban azt vetette fel, a templomok bezárásának az első számú oka az, hogy rossz helyen vannak, mivel a társadalom régi struktúrája szerint építették őket. Az anglikán egyház ráadásul az elmúlt évtizedekben a hívek számának folyamatos csökkenését tapasztalta. Az brit statisztikai hivatal adatai szerint 2011-ben a lakosság 59 százaléka vallotta magát kereszténynek, ami a 2001-es 72 százalékhoz képest erős visszaesés.

2020 júliusában az anglikán egyház vezetői arról számoltak be, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások során 200-300 ezer új hívőt tudtak bevonzani. Köszönhetően az online istentiszteleteknek, ezzel szemben viszont 100-200 ezer hívőt el is vesztettek.

A hívők számának csökkenése az anglikán egyház sorozatos botrányainak is betudható. 2017-ben például kiderült, hogy több száz menedékkérőt keresztelt meg az egyház pusztán csak azért, hogy menedékkérelmet kaphassanak az országban. Mint később kiderült, ilyen megkeresztelt személy volt a liverpooli merénylő is, aki megpróbált bombát robbantani egy kórházban.

A 2020-as Black Lives Matter zavargások során pedig több templomban engedélyezték, hogy a szélsőséges szervezetet támogató műveket helyezzenek el. Többek között egy fekete Jézust ábrázoló festményt.

Az adatok szerint az iszlám a leginkább terjedő vallás az Egyesült Királyságban, és jelenleg a muszlimok képezik a legnagyobb vallási kisebbséget is. Az adatok szerint a 16 év alattiak harmada vallotta magát muszlimnak.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre