Svájc a progresszív ideológia követésével kezdte az új évet

2022. január 1-től bárki megváltoztathatja nemi megjelölését Svájcban. Ehhez csupán egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtania a svájci anyakönyvi hivatalnak.

Az LMBTQ-közösség jogainak kibővítése

Az egyszerűsített lépéssel az ország olyan államok mellé sorakozott fel, mint Belgium, Írország, Portugália és Norvégia. A kérelem benyújtható Svájcból és külföldről is, a lakóhely országától függetlenül – írja a The European Conservative.

Az új szabályzattal a korábban hosszú, számos adminisztratív és egészségügyi akadállyal terhes folyamatot rövidítették le. A jövőben a „nem” megváltoztatásához nincs szükség hormonkezelésre vagy orvosi diagnózisra, és 16 éven felüliek is élhetnek az új jogszabályi rendelkezéssel. A 16 év alattiaknak továbbra is felnőtt engedélye szükséges.

A hatóságok arra figyelmeztették a hivatalokat, hogy ne adjanak meg ismételt kéréseket a nemek között bizonytalankodóknak. Az anyakönyvi állapot változása ugyanakkor nem érinti a házasságot és a leszármazotti kérdéseket. Ha egy anya vagy apa nemet változtat, akkor a hivatalos okmányokon azzal a nemmel szerepel, amellyel gyermekének születése időpontjában rendelkezett.

Konzervatív országból a progresszív ideológia követője

A cikk szerint Svájcban évente körülbelül 40 olyan anatómiai jellemzőkkel rendelkező gyermek születik, amelyek miatt nemi identitásukat meghatározatlanul hagyják. Emellett svájci állampolgárként él több száz transznemű személy is. Továbbá 100-200 közé tehető azok száma, akik már átestek a nemváltó műtéten, vagy fontolgatják azt. Az új rendelkezések így a svájci lakosság mintegy 0,0015 ezrelékét érintik. A korábban meglehetősen konzervatív országban tavaly ősszel következett be fordulat a homoszexuálisok közötti házasság és a homoszexuális párok örökbefogadási kérelmének engedélyezésével kapcsolatban. Ahogy korábban a Magyar Nemzet is írt róla, Svájcban 2007 óta bejegyzett élettársi kapcsolaton keresztül biztosítottak jogokat a homoszexuális és leszbikus pároknak. A tavaly szeptember végén népszavazással eldöntött új rendelettel megnyílt a házasság és az örökbefogadás intézménye az LMBTQ-közösség előtt. A leszbikus párok is könnyebben juthatnak spermaadományokhoz, ha családot szeretnének alapítani.

A világon eddig kevés ország engedte meg a „nem” megváltoztatását elkötelezettség, mérlegelés és az érettség bizonyítéka nélkül. Ezek nélkül továbbra sem történhet sebészeti beavatkozás, amelyet kísérhet hormonkezelés, sterilizáció, esetenként pszichiátriai nyomon követés.

A cikk hozzáteszi, hogy ami az Európai Unió tagállamait illeti a kérdésben, Spanyolországban 2021 júniusa óta tanulmányoznak hasonló törvényhatározatot; Németország még tavaly szeptemberben vezette be harmadikként a semleges nemet, de a nemi identitás szabad megválasztását még nem ratifikálták.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre