Cipruson fegyvert kellett használni a migránsok miatt

Figyelmeztető lövéseket adott le kedden késő este a ciprusi rendőrség Páfosz városban, hogy feloszlasson egy nagyjából 200 bevándorlóból álló csoportosulást, miközben egy Nicosia melletti befogadótáborban is zavargások törtek ki.

A migránsok mindkét esetben kövekkel hajigálták meg a rendőröket, akik több rendbontót őrizetbe vettek. A ciprusi rendőrség szerda reggeli nyilatkozata szerint egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki a zavargásokat.

Ciprusi sajtójelentések szerint Páfosz egyik városnegyedében a helyiek arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók a településen szinte gettót alakítottak ki maguknak, ahol több százan élnek, és a rendőrség már nem ura a helyzetnek.

A ciprusi belügyminisztérium adatai szerint csak tavaly októberben és novemberben négyezer migráns érkezett a szigetországba. Az uniós statisztikák szerint lakosságának számához viszonyítva Ciprusra érkezett a legtöbb menedékkérő 2020-ban az Európai Unióban.

(MTI)

Kiemelt képünkön az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók láthatók a ciprusi főváros, Nicosia melletti Kokkinotrimithia befogadótáborában 2021. november 9-én. MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Iratkozzon fel hírlevelünkre