Nem tudják megpuccsolni Márki-Zay Pétert

Az utódlás nehézségei miatt a baloldali pártok nem tudják megpuccsolni Márki-Zay Pétert, aki viszont ambiciózus személyisége miatt nem fog visszalépni a miniszterelnök-jelöltségtől - mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Mint a lap keddi számában megjelent cikkben olvasható, a baloldal csapdahelyzetbe került. Mégpedig azzal, hogy az előválasztást váratlanul, furcsa körülmények között megnyerő Márki-Zay Péter sorozatos botrányos kijelentései miatt egyelőre megállíthatatlannak tűnő lejtmenetre került az összefogás. Hódmezővásárhely polgármestere legutóbb is általános felháborodást okozott. Lényegében azt fejtegette: a Covidban elhunyt idős fideszes szavazók az ellenzék győzelmi esélyeit növelik – emlékeztettek.

Kiszelly Zoltán szerint Márki-Zay Péter mindenképpen meg akarja méretni magát, ha már eddig eljutott. Függetlenül attól, hogy mi lesz az eredmény. Az utódlás nehézségei miatt a baloldali pártok nem tudják megpuccsolni Hódmezővásárhely polgármesterét. Ha a hatoknak a titkos közvélemény-kutatások eredményére hivatkozva sikerülne is lemondatniuk őt, akkor is marad a kérdés, hogy ki legyen helyette.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem véletlenül fogalmazott úgy hétfői Facebook-bejegyzésében, hogy a hat párt győzhet.

„Ezzel azt üzente Márki-Zaynak, hogy maradhat, vele mennek tovább, de ennek az a politikai ára, hogy mondjon le az általa kért saját, hetedik frakcióról”

– fogalmazott a politológus.

Hozzátette: ebből következően nem hét, hanem hatfelé kell majd elosztani a közös listás helyeket. Ez egyértelműen a DK-nak kedvez. Kiszelly Zoltán kitért arra is, hogy „Gyurcsány Ferenc ügyesen szervezte ki Jakab Péternek a rossz, magának pedig a jó zsaru szerepét”. Így míg a Jobbik elnöke nyíltan bírálja Márki-Zayt, hogy nem hozza az általa remélt új szavazókat, addig a DK elnöke támogató nyilatkozatokat tesz. Szerinte Gyurcsány azt ígérhette Jakabnak, hogy ha „fúrja” kicsit Márki-Zayt, akkor a legerősebb párt elnökeként kiharcol majd a Jobbiknak tíz listás helyet.

„Mire pedig az végül összeáll, Márki-Zay sokat kopik, Gyurcsány pedig sokat erősödik”

– mondta az elemző.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre