Ferenc pápa: az anyák képesek békét teremteni az élet és a világ nehézségeiben

A nők, különösen az édesanyák béketeremtő szerepét hangsúlyozta a pandémia, valamint társadalmi és politikai konfliktusok uralta világban Ferenc pápa az újévi misén, melyet Szűz Mária, Isten anyja ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában mutatott be szombaton. Január elsejét az egyház a béke világnapjának szenteli.

Jézus szegénysége jó hír mindenki számára

Ferenc pápa az év első homíliájában arról a szegényes jászolról szólt, amelybe Szűz Mária helyezte gyermekét. Jézus „szegénysége jó hír mindenki számára, elsősorban azoknak, akik a peremen élnek, azoknak, akiket elutasítanak, akik a világ számára nem számítanak” – hangoztatta az egyházfő. Megjegyezte: vannak, akik nem „előzési sávban” jönnek világra és még bölcsőjük sincsen. Kifejtette: a szegényes születés „botrányát” Szűz Mária vállalta magára. Másokkal ellentétben nem engedett az elkeseredésnek az élet váratlan, fájdalmas fordulataival szemben.

Ferenc pápa úgy vélte, Mária befogadó, feszültségeket legyőző, szívben és lélekben kitartó magatartása a mindenkori édesanyákat példázza. Azokat, akik gyermeküket felkarolják, támogatják nehézségben és betegségben, segítik az akadályok és konfliktusok megoldásában, és képesek békét sugározni.

„Az anyák képesek őrizni és egyben tartani az élet szálait. Szükség van olyan emberekre, akik közösségi szálakat tudnak szőni a megosztottság szögesdrótjaival szemben és erre az anyák képesek”

– jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, a nőknek ezt a szerepét az egyházban is biztosítani kell. Az édesanyák és a nők tiszteletét és védelmét szorgalmazta, felszólított a nők elleni erőszak felszámolására.

Bátorságra van szükség

Ferenc pápa az év első Úrangyala-imádságot (Angelus) kísérő beszédében – amelyet délben a Szent Péter térre néző ablakból mondott – kijelentette, bátorságra van szükség a pandémia miatt továbbra is bizonytalan és nehéz időkben. Sokakat félelemmel tölt el a jövő, amelyet a társadalmi, személyes problémák, valamint a környezeti válság nehezít a globális joghiány és gazdasági egyenlőtlenség terhével együtt – hangoztatta.

„A karjában gyermekét tartó Máriára tekintve azokra a fiatal anyákra és gyerekeikre gondolok, akik háborúk és éhínség elől menekülnek vagy menekülttáborokban várakoznak”

– mondta a pápa.pa

Hozzátette: „a világ változik és mindannyiunk élete csak akkor fordul jobbra, ha a többiek rendelkezésére állunk nem várva meg, hogy ők tegyék ugyanazt. Ha a testvériség mesterembereivé válunk, újraszőhetjük a világnak a háborúk és erőszak tépdeste szálait”. Ferenc pápa azt mondta: ahhoz, hogy békét teremtsünk, „fel kell tűrni az ingujjunkat” a munkához.

Az egyház az 55. béke világnapját ünnepli. Ennek szokás szerint korábban közölt üzenete a Párbeszéd a generációk, az oktatás és a munka között: a tartós béke építésének eszközei címet kapta. Ferenc pápa a tartós béke eszközei között a generációk közötti párbeszédet jelölte meg. Ezen felül a tanítás és a nevelés jelentőségét, valamint a munkahelyteremtést.

(MTI)

Kiemelt képünkön Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Iratkozzon fel hírlevelünkre