Az európai jobboldal reneszánsza jöhet 2022-ben

2021-hez hasonlóan 2022 is meghatározó év lesz azoknak a pártoknak az életében, amelyek a konzervativizmus mellett a nemzetek Európájára épülő, patrióta politikát képviselik. Az események sorából kiemelkedik a magyar és a francia választás jelentősége, de előrelépés ettől függetlenül is történhet.

Nem túlzás azt mondani, hogy az utóbbi évek legnagyobb átrendeződése történt meg 2021-ben az európai pártpolitikában. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt (EPP) balratolódása már évek óta megfigyelhető, mostanra azonban odáig jutottunk, hogy nem csak a szavazások többségénél van egyetértés a két legnagyobb frakció között, hanem már politikusaik nyilatkozatai sem sokban térnek el. Ez vezetett idén oda, hogy a Fidesz kilépésével lezárult egy szintén évek óta húzódó történet a pártcsalád és a nagyobbik magyar kormánypárt között.

A Fidesz kilépésével pedig az EPP az egyik legnagyobb frakcióját vesztette el, így súlya a korábbinál is kisebb lett, és még inkább ki van téve a baloldali pártok zsarolásainak és alkujainak.

A „jobbközép” pártcsaládnak a Fidesz kilépésénél is nagyobb pofon volt az, hogy Németországban a CDU elvesztette a kancellári tisztséget és ellenzékbe szorult. Mivel a németek adják az Európai Unió fő erejét, az elmúlt években komoly ütőkártya volt az EPP kezében, hogy sok döntés Brüsszel helyett inkább Berlinben dőlt el – ezt láttuk az egyes szakpolitikákban is és az sem véletlen, hogy az Európai Bizottságot egy olyan néppárti politikus vezeti Ursula von der Leyen személyében, aki egyenesen Merkel kormányából ejtőernyőzött a testület élére. Ezek az idők Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár érkezésével elmúltak, így az Európai Néppárt tovább halad az eljelentéktelenedés útján. Főleg, ha azt nézzük, hogy

míg korábban hemzsegtek az állam- és kormányfői csúcstalálkozókon a néppárti miniszterelnökök, mára alig akad egy-kettő, főleg, ha Nyugat-Európára tekintünk.

A választók tehát úgy tűnik, hogy nemzeti és így összeurópai szinten is megbüntették ezeket a formációkat azért, mert a baloldalhoz közeledtek. A politikai térben keletkezett vákuumba pedig ügyesen benyomult az Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, valamint Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője nevével fémjelzett, európai szinten is formálódó patrióta szövetség. Ők azok a politikusok, akik új fuvallatot hoztak az igencsak dohos európai levegőbe, akik felismerték azt, hogy az emberek valódi érdekeinek képviselete gyakorlatilag mára minden más értéket (vagy érdeket) valló párt programjából kimarad.

Arra ugyanis csak a patrióta politika képes, hogy megvédje az embereket. Megvédje a migrációtól, a rezsiárak elszabadulásától vagy épp az LMBTQ-propaganda erőszakos nyomulásától.

Ezek a politikusok remek érzékkel ismerték fel, hogy bár egyre nagyobb az igény politikájukra Európa-szerte, mozgalmuk egyelőre nincs megszervezve. Ennek érdekében tettek lépéseket először hármasban, majd legutóbb 2021 decemberében már sokakkal kiegészülve találkoztak Varsóban. Az út hosszú és sokszor rögös, de jó esély van arra, hogy a hasonlóan gondolkodó európai pártok szövetségéből 2022-ben létrejöjjön egy komoly erőt adó patrióta frakció az Európai Parlamentben. Ehhez nagy lökést adhat a magyar és a francia választások eredménye. És ne legyenek kétségeink: ha sikerül tető alá hozni egy ilyen szövetséget, az sok, most még az Európai Néppártban vagy más pártcsaládokban ülő nemzeti pártokat is arra ösztönöz majd, hogy átgondolják szövetségi politikájukat. 2022 tehát egy óriási lehetőség a patrióta, erős nemzetek Európájában gondolkodó politikusoknak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre