Modellváltás a katolikus egyetemeken, főiskolákon is

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a kormány megállapodást kötött a katolikus fenntartású felsőoktatási intézményekre vonatkozóan - tájékoztatta az MKPK az MTI-t. A dokumentumot Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írta alá.

„A megegyezés célja, hogy a katolikus fenntartású felsőoktatási intézmények – hasonlóan a modellváltó egyetemekhez – a jövő generációk, valamint a társadalom egésze szolgálatában állva a mai kor igényeinek megfelelő, érték- és tudásközpontú, színvonalas oktatást biztosíthassanak”

– tudatták a közleményben. A dokumentum az egyház és a kormány között 2010-ben létrejött „átfogó megállapodás vonatkozó részét módosítja” – írták.

Az eseményen jelen volt – mások mellett – Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, illetve Tóth Tamás, az MKPK titkára is – tették hozzá.

Magyarországon tizenegy katolikus fenntartású felsőoktatási intézmény működik,

köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem, valamint nyolc főiskola. Az intézményekben jelenleg összesen csaknem 18 ezer hallgató tanul – közölték.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszél a Pázmány-nap központi rendezvényén a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2020. október 14-én. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre