Nekimegy az életpártiaknak a spanyol kormány

Spanyolország várhatóan 2022 elején fogadja el azt a jogszabályt, amely bűncselekménynek minősíti az életvédők fellépéseit, legyen szó imádkozásról vagy az abortuszklinikákon kívüli információadásról.

Bűncselekmény lesz az életvédelem

A javasolt törvény valószínűleg januárban kerül majd a képviselő kongresszusa elé. A várakozások szerint a javaslat elfogadásra kerül, ugyanis azt a jobbközép Néppárt és a szélsőjobboldali VOX kivételével mindenki támogatja – írja a The European Conservative a spanyol El Debate honlapján megjelent beszámoló alapján.

A tervezet a spanyol büntető törvénykönyvet egészítené ki, és büntethetővé nyilvánítja mindazokat, akik akadályozzák az önkéntes terhesség megszakításához való jog gyakorlatát. A törvény értelmében ugyanis a szabadság korlátozásának tekinthető, amikor idegesítő, sértő, megfélemlítő vagy kényszerítő cselekményekkel zaklatnak egy nőt. Továbbá a törvény kiterjed az abortuszban részt vevő egészségügyi dolgozók „zaklatására” is.

A törvény szerint egy ilyen „bűncselekményért ” három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés, nyolcvan nap közmunka, esetleg bizonyos helyektől való három évig terjedő eltiltás is kiszabható büntetésként.

Folyamatos nyomásgyakorlás

Egy 2019-ben készült jelentésre hivatkozva jegyzi meg a cikk, hogy abban az évben Spanyolországban csaknem 100 000 abortuszt hajtottak végre. Az életpárti mozgalom azonban az abortuszt végző intézmények közelében felállított mobilklinikákon adott tájékoztatások és ultrahangfelvételek segítségével aktívan szólította meg azokat a nőket, akik terhességük megszakítását fontolgatták.

Nayeli Rodriguez, az életpárti közösség madridi koordinátora a The European Conservative-nak nyilatkozva jegyezte meg, hogy a közösség 2019 óta vesz részt a Forty Days for Life (Negyven nap az életért) elnevezésű programban. A 40 Days for Life szervezete 2004-ben alakult Texasban. A mára nemzetközivé váló negyvennapos kampányuk célja az abortusz helyi felszámolása imával, böjtöléssel, a közösség megszólításával és az eljárást végző intézmények előtti békés, egész napos virrasztással. Rodriguez szerint a fent említett törvényjavaslat hatásait már legutóbbi virrasztásukkor is érezni lehetett a rendőri fellépések során.

„Napközben a kormány rendőröket küldött, hogy megijesszenek minket”

– fűzte hozzá a közösség koordinátora. Elmondása alapján a törvény a Terhesség Megszakításért Felelős Klinikák Szövetsége által készített tanulmányon alapul. A jelentés azt állítja, hogy évente több száz nőt ér „zaklatás” az abortuszklinikák ajtajában.

Szintén az El Debate számol be arról, hogy a törvényt szándékosan gyorsította fel a balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos neokommunista párt koalíciója. A kormány ugyanis szeretné elkerülni azokat a további vitákat, amelyeket a nyilvános véleményezési időszak és a különböző hírcsatornák gerjeszthetnek.

A cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy a PSOE és az Unidas Podemos irányítja az igazságügyi és szakértői bizottságot is, azt a kettőt, amelyen a tervezetnek át kell mennie, mielőtt a kongresszuson zárószavazásra kerül. A törvényről várhatóan januárban szavaznak és nagy valószínűséggel jóváhagyják.

Az orvosok lelkiismerete is célpont

A kormánynak azonban nem ez az egyetlen lépése az életpárti mozgalom ellen. Még szeptember végén jelentette be Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter, hogy változtatásokat készít az ország abortusztörvényében. A módosítások értelmében az abortusz ellen tudatosan tiltakozó orvosoknak „tiltakozóként” kell regisztrálniuk magukat.

A jelenleg hatályos törvény, mely a terhesség tizennegyedik hetéig engedélyezi az abortuszt, kimondja, hogy egészségügyi szakember csak akkor tagadhatja meg lelkiismereti okokra hivatkozva a beavatkozást, ha azt előzetesen bejelentette. Ugyanakkor a kormány soha nem hozott létre országos mechanizmust a törvény ezen részének betartására.

Annak ellenére, hogy a közegészségügyi rendszer lehetőséget kínál az abortuszra, csak kevés orvos akarja elvégezni az eljárást. A spanyol egészségügyi minisztérium szerint a terhesség megszakítások 85 százalékát olyan magánklinikákon végzik, amelyek szolgáltatási szerződést kötöttek az állammal.

Forrás: The European Conservative

Kiemelt képünkön: A Menet az életért elnevezésű, abortuszellenes demonstráció résztvevői vonulnak a Constitution Avenue-n a legfelsőbb bíróság épülete felé Washingtonban 2017. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Negyven napig imádkoznak a budapesti nőgyógyászati klinika előtt

„A gyermeked megölése soha, semmire nem megoldás!” – Abby Johnson a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre